Jump to content

Így szeress, hogy jól szeress!

2014. 02. 21. 06:10

Minden évben karácsony és Valentin nap környékén megnő a fogadkozók száma, hogy nem csak ezen a pár napon figyelnek oda szeretteikre. Aztán eltelik pár nap, jönnek a sűrű hétköznapok, és a fogadalomból csupán egy kósza emlék marad…

"Minden ember legmélyebb érzelmi szükséglete, hogy szeressen és viszontszeressék. Ha érezzük mások szeretetét, képessé válunk a bennünk rejlő lehetőségek kibontakoztatására, ennek hiányában azonban csupán a túlélésért küzdünk."  Gary Chapman

Gondoltad volna, hogy a szeretet sokkal több lehet, mint holmi romantikus ábránd, tőlünk függetlenül áramló kegyelmi állapot? „Ha érezzük mások szeretetét, képessé válunk a bennünk rejlő lehetőségek kibontakoztatására, ennek hiányában azonban csupán a túlélésért küzdünk.” 

Gondoltál már így a szeretetre? És legfőképpen: Gondoltad volna, hogy az életben áramló szeretet mennyisége nem csupán misztikum, hanem nagy részben hozzáállás és tudatosság kérdése? Ahogy annyi mindenben, a szeretet megélésében és fogadásában sem vagyunk egyformák. A Gary Chapman alkotta szeretetnyelvek lényege, hogy alapvetően öt módon érzékelhetjük, hogy szeretnek bennünket. Mind az öt nyelv okozhat örömet, azonban - egyénenként változóan - az ötből általában egy vagy kettő az, amitől igazán szeretve érezzük magunkat. Ez az öt nyelv: az Elismerő szavak, Minőségi idő, Szívességek, Ajándékozás és Testi érintés.

Miért fontos ez? A megfelelő szeretetnyelvet használva sokkal hatékonyabban jutunk közel szeretteink szívéhez. Ha valaki szeretve érzi magát, kiegyensúlyozottabb, elégedettebb, segítőkészebb lesz. Minél jobban érzi magát a bőrében, annál valószínűbb, hogy ebből a szeretetből vissza fog áramoltatni felénk, ráadásul ilyenkor „fát lehet vágni” az ember hátán, ezáltal nagyon sok felesleges vita, feszültség is megelőzhető. Ilyenkor az ember fel van vértezve az élet nehézségeivel szemben, magabiztosabban fogadja az élet kihívásait, mert van honnan töltekeznie.

Miért érdemes használni a szeretetnyelveket? Odafigyelésünkért cserébe elégedettebb, harmonikusabb, felszabadultabb kapcsolatunk lehet szeretteinkkel. Ez önmagában nagyon sok ránctól és ősz hajszáltól menthet meg bennünket, az így felszabaduló energiákról nem is beszélve!

Mi lehet a nehézség? Ahogy látszik, az öt nyelv eléggé különbözik egymástól. Ha két ember szeretetnyelve azonos, akkor valószínűleg eleve harmonikus a kapcsolatuk. Ha viszont különbözik, akkor nagyon fontos, hogy szem előtt tartsuk, hogy most a másiknak szeretnénk örömet okozni, nem magunknak! Mivel mindenki magából indul ki, eleinte nehézséget okozhat olyan dolgot csinálni, ami számunkra teljesen idegen, fogalmaink szerint köze nincs a szeretethez. Az elménk befékezhet, nem érti, miért kell dicsérni, vagy éppen ajándékot venni, amikor egy ölelésnél nincs jobb a világon! Vagy éppen ellenkezőleg, mi ez a szirupos ölelgetés, amikor rend a lelke mindennek, nincs annál nagyobb boldogság, mint amikor az embert renddel várják otthon.

Nincs ezzel semmi baj, hiszen sajnos nem ezt szívtuk magunkba az anyatejjel, nem tanították meg az iskolában. A lényeg, hogy nincs jobb, vagy rosszabb, alacsonyabb-, vagy felsőbbrendű szeretetnyelv. Csak működő és nem működő megoldások. És tényleg, ki gondolta volna, hogy egy személyre szabott ajándék, egy kedves elismerés, egy ölelés, egy felszerelt polc, vagy egy közös reggeli ugyanakkora boldogságot tud okozni? Kinek-kinek a saját szeretetnyelve szerint.

Folytatás 


Polyák Ildikó
jóga coach
www.miadalod.blogspot.hu

(Kép: pintrest)