Jump to content

Romkocsmák a belvárosban

2014. 07. 03. 11:05

Ha az ember a belváros romkocsmanegyedében jár, bizony cseppet sem csodálkozik azon, hogy külföldi fiatalok tömegei utaznak ide csak azért, hogy a környéken mulassanak esténként.

A negyed színes, vidám társaságoktól hangos, az utcákban pedig számtalan kiváló, különleges hangulatú étterem, bár található, így biztosan mindenki megtalálja a maga ízléséhez mérten a tökéletes helyet. Mi a Kazinczy utca három bárját próbáltuk végig.

-400 

Az étterem ugyan tágas belső térrel rendelkezik, látogatásunk alkalmával azonban szinte mindenki a teraszon üldögélt, kihasználva a jó időt. A konyha ételkínálatára főleg a balkáni vonal jellemző, választhatunk prebranacot, ami nem más, mint szerb sült bab kolbásszal, sopszka salátát, pljeskavicát, vagy szerb burgert. Ám ha mégis mediterránabb irányba gondolkodnánk, akkor nem rossz ötlet a lazacsteak sem, melyet házi készítésű tagliatelle tésztával kínálnak.

Mint mindig, ha a 400-ban járok, ezúttal ismét egy tál csevapcsicsit kérek. A formás kis borjúhús rudacskák mellé ajvár, saláta és karikaburgonya is jár. Bár nem vagyunk különösebben éhesek, az étel pillanatokon belül eltűnik a tányérokról.

-Kocka 

A fenti étterem szomszédságában található Kocka építészeti szempontból is megér egy látogatást, érdemes körülnézni a belső helység izgalmas megoldásain, mielőtt elfoglaljuk a helyünket a nyüzsgő teraszon.

A pincérek nagyon profik, elképesztő gyorsan szolgálnak ki minket, sem az italokra, sem a vacsoránkra, de a végén még a számlára sem kell pár percnél többet várnunk, pedig az est leszálltával egyre nagyobb a tolongás az egész környéken. Piri piri garnélát, grillezett polipot és hamburgereket rendelünk.

A két tengeri fogás apró, tűzforró vasserpenyőben érkezik. A rák éppen csak annyira csípős, ahogy kell, roppanós, szaftos, finom. A hozzá felszolgált saláta azonban mintha látott volna jobb napokat is, a mérete sem egetrengető. A polip íze pompás, fokhagymás szószban érkezik, hozzá bagettel, hogy a végén a maradékot mind a négyen lelkesen csámcsogva tunkoljuk.

A hamburgerek pincérünk véleménye szerint a legjobbak a városban, ami igencsak bátor kijelentés tekintettel az egyre szélesedő választékra. A pikáns nevű Juicy Lucy helyre fatálon érkezik hurkapálcikával átszúrva, mellette pikáns majonéz és ajvár aprócska tálakban. A hamburgert remek sültkrumpli kíséri, kívül ropogós, belül krémes, ahogy az a nagykönyvben meg van írva. Maga a szendvics is pompás, nincs túlságosan telepakolva zöldségekkel és a zsömle is a házisütés benyomását kelti.

-Mika Tivadar 

Mire este tíz tájban a Mikába érünk, alig marad szabad asztal a hatalmas udvarban, temérdek víg társaság beszélgetésének morajlása tölti be a teret. Az asztalokhoz nem jönnek ki a pincérek, az italokért az egyik söntésnél kell megverekedni, az indiai jellegű ételekért pedig egy másik helyen sorba állni. Ám a Mikában nem csak enni-inni lehet, gyakran szerveznek különleges programokat is, beszélgetőestet, vagy filmklubot.

(Kép: utcakep.blogspot.eu)