Jump to content

10 gyönyörű hely a világban, amely eltűnhet a térképről

2024. 06. 19. 19:00

Nem mindegy, hogy mit hagyunk magunk mögött a gyermekeinknek. Az örökséghez nemcsak az általunk hátrahagyott ingók és ingatlanok tartoznak, hanem a világ természeti és kulturális kincsei is. Csakhogy ezek közül több veszélyben van.

A múlt a lábunk alatt hever. Ez a szó szoros értelmében is így van, hiszen a régészek így fedezik fel az ősi kultúrákból fennmaradt emlékeket. Van, ami ma még látható, de félő, hogy már nem sokáig, így gyerekeink talán már csak a könyvekből, az internetről tudnak tájékozódni ezekről a kincsekről.

Összegyűjtöttünk 10 olyan helyet, amelyek ideje meg van számlálva.

 

Amazóniai esőerdők: Az erdőirtás és az erdőtüzek miatt az Amazonas esőerdők jelentős részei eltűnhetnek. Az erdőterületek csökkenése nem csak a biodiverzitást veszélyezteti, hanem a globális klímára is hatással van.

Velence, Olaszország: A folyamatos áradások és a süllyedés miatt egyre nagyobb veszélybe kerül a vízi város. Az évente többször jelentkező áradások hosszú távon hatalmas károkat és pusztítást végez.

Az északi sarkvidék jégsapkája: A jégsapka gyorsan olvad a globális felmelegedés következtében. Ez nem csak a helyi ökoszisztémákra van hatással, hanem globális szinten következményei vannak.

Maldív-szigetek: A globális méreteket öltő tengerszintemelkedés miatt az alacsonyan fekvő szigetek veszélyben vannak, köztük a Maldív-szigetek is, így annak nagy része elmerülhet a következő néhány évtizedben.

Nagy korallzátony: Az óceánok melegedése és a szennyezés súlyosan károsítja a világ legnagyobb korallzátonyát. A korallfehéredés és más stresszhatások miatt a zátony jelentős része elpusztulhat.

Patagóniai gleccserek: A globális felmelegedés hatására a patagóniai gleccserek is visszahúzódnak és eltűnnek. Ezek a gleccserek nemcsak természeti szépségek, hanem fontos édesvízforrások is.

Szunda-szoros, Indonézia: A tengerszint emelkedése és a part menti erózió miatt az indonéz szigetek egy része, különösen a Szunda-szoros környéke, elmerülhet.

A Holt-tenger: A Jordán-folyóból érkező víz csökkenése miatt a Holt-tenger vízszintje is drámaian csökken, amit az emberi tevékenység is súlyosbít.

Tuvalu: Ez a csendes-óceáni szigetállam szintén nagy veszélyben van a tengerszint-emelkedés miatt. Az ország legmagasabb pontja mindössze néhány méterrel van a tengerszint felett.

Banglades déli partvidéke: Az áradások, a tengerszint-emelkedés és a ciklonok egyre gyakoribbá és intenzívebbé válása miatt ez a terület is nagy veszélyben van.

Ezek azok a helyek, amelyek ma még létezők, de könnyen lehet, hogy részben vagy teljes egészében eltűnnek és gyermekeink már nem láthatják saját szemeikkel.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)