Jump to content

Ha már mehetnéked van… Különleges természeti képződmények idehaza

2024. 02. 25. 19:00

A tavaszi jó idő már meg-megcsillantja magát és nem tudunk a fenekünkön maradni. Hív a természet. Mi pedig engedjünk a csábításnak.

Kicsike az országunk, mégsem kell a határt sem átlépni ahhoz, hogy szépet, különlegeset találjunk. Ráadásul olyan szépségek vannak idehaza, amelyeket, ha többször látunk, akkor is meg tudunk csodálni és nem unjuk. Az egyik ilyen csodánk kétség kívül a Balaton, de most igyekszünk ezen is túlmutatni.

Habár már köré szállodakomplexum épült, az egerszalóki sódomb nem veszített vonzerejéből. A mélységből feltörő vízből kivált só által, természetes folyamatként kiváló só mára már dombbá növekedett 1961 óta, ugyanis akkor keletkezett. Az akkori fúrásoknak köszönhetjük jelenlétét, amely mára már 1200 m2 területűre növekedett. Nemcsak a sódomb különleges, hanem a mélyből feltörő gyógyvíz is csodás. Ennek is köszönheti jelenét a köré épült szálloda.

Egy másik gyönyörűségünk a Gemenci erdő. A hazánk közepén elterülő, ma már természetvédelmi oltalmat élvező Gemenci erdő Európában egyedülálló. Mindezt annak köszönheti, hogy a területét rendszeresen elöntő árvíz miatt az élővilága különleges. A tanösvényen végig haladva azonban nekünk is lehetőségünk van bepillantani ebbe a csodába.

Elcsépelt lehet, de a Balaton után egy másik legkedveltebb és legszebb hazai természetes látványosság a Szalajka-völgyben épp csak csordogáló, vagy bőséges vizét megmutató Fátyol-vízesés. A 17 méter hosszan kő lépcsőkön lezúduló karsztvíz mésztufagátakat alkotva tárul elénk. Tavasszal lehet a leglátványosabb és legszebb, ha a vízhozam bőséges, mert így biztos, hogy a vízesés is a maga legszebb formájában tűnhet elénk.

Ha marsi körülményeket szeretnétek látni, akkor nem kell Amerikáig utazni. A gánti Bauxitföldtani Parkban olyat láthattok, amire talán nem is számítotok. A vörös sziklák valóban földönkívüli érzést sejtetnek, amely szintén a bányászatnak köszönhetően alakult ki. Ma már múzeum is található a területen, ahol újabb információkkal bővülhet a tudástár.

A pákozdi csata helyéül is szolgáló Pákozd másról is ismert lehet. Ott található ugyanis az a furcsa természeti képződmény, amely sokakat magához vonzhat. A területen található ingókövek megjelenése is különleges és azt az érzést, akár félelmet kelthetik bennünk, hogy ránk dőlnek. Az erózió teszi a dolgát és a gránittömbön folyamatosan dolgozik a szél, az eső, amely furcsa alakúvá és egyre bizonytalanabbá teheti az ingóköveket.

Salgótarján közelében is szépségre lelhetünk, amelyet a természet alkotott. A riolittufáiról híres Kazáron megtekinthető az a sziklafal, amelynek keletkezése 20 millió évvel ezelőttre tehető és azóta a szél, az eső is formált.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)