Jump to content

Itt a farsang áll a bál

2024. 02. 04. 19:00

Farsang idejét éljük és a kisgyermekes szülőknek fel van adva a lecke, hogy idén is remek jelmezekkel vértezzék fel gyerkőceiket. Nemcsak nálunk ünneplik maszkabállal ezt az időszakot.

Lehet, hogy nem farsang a neve, hanem karnevál, de eredetileg keresztény eredetűek, és az időszak a húsvét előtti utolsó ünnepi időszakot jelöli. A farsangi időszak a húsvétot megelőző 40 napos böjti időszak előtt van. A böjt önfegyelemmel, önmegtartóztatással járó ceremónia. Mielőtt ebbe belefognának az ember, előtte még egy utolsó alkalommal szórakoznak, élvezik az életet, az ételeket és mulatságokat rendeznek. Maga a karnevál szó is a latin carne vale szóra eredeztethető vissza, ami azt jelenti, hogy búcsúzz el a hústól.

A farsangi ünneplés más kultúrákban más módon alakult ki. Számos hagyomány, jelmezes felvonulás kapcsolódik hozzá. Vallási eredetű ünnepség volt eredetileg, de mára sok helyen közösségi és kulturális eseményé váltak.

A farsangot vagy karnevált számos országban ünneplik, de eltérő módon, amelyben sokszor a hagyományos és helyi kulturális elemeket is megmutatnak.

Brazília

A világ legnagyobb karneválja, a Rio de Janeiro-i karnevál Brazíliában zajlik. Kétmillió ember vesz részt a város utcáin,  ahol hatalmas, színes karneváli jelmezekbe öltöznek, táncolnak és zenélnek.

Olaszország

Velencében álarcokat és csillogó jelmezeket viselnek. Az utcákon és a csatornákon hatalmas karneváli események zajlanak, ahol a résztvevők különböző jelmezekben mutatkoznak be.

Németország

A farsangi időszakban számos városban megrendezik az úgynevezett Rózsaszín Hétfőt. Amolyan karnevál ez, ahol sokszínű jelmezeket viselnek és nagy felvonulásokat tartanak.

Franciaország

A francia farsang Mardi Gras. A legnagyobb a Nice-i, ahol különféle kulturális események, felvonulások és tűzijátékok szórakoztatják az összegyűlteket.

Hollandia

A hollandok a farsangi időszakban számos városban tartanak karneváli eseményeket, de a legismertebb a Maastricht-i karnevál, ahol a várost élénk színek, zenék és jelmezek uralják.

Bolgár

Bolgáriában a farsangi időszakot neve a Surva, amelyen jelmezeket és maszkokat viselnek, és különböző népi rituálékban vesznek részt.

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)