Jump to content

Szállj szembe a félelmeddel. Ha a repülés az, akkor azzal!

2023. 09. 03. 19:00

Mindenkinek vannak félelmeik. Még annak is, aki váltig állítja, hogy semmitől sem tart. Ki a pókoktól, kígyóktól, mások a magasságtól vagy a bezártságtól és van, aki a repüléstől retteg.

Akár már a repülőgép látványa is izzasztó lehet azoknak, akik félnek a repüléstől. Ennek a fóbiának neve is van: aviophobia. Valljuk be őszintén: repülni nem emberi. Az emberi test sem a repülésre tervezett. Vagyis a levegőben szállás csak úgy valósítható meg, ha ahhoz eszközt használunk. Itt kezdődik a probléma. Félünk az ismeretlentől, de sokszor attól is, amiről már hallottunk rosszakat. A repülőgéppel utazás is pont ilyen lehet. Aki fél felszállni egy vasmadárra az leginkább azért van, mert eszébe jut az a hír, amelyet egy lezuhant gépről szólt. Egyszóval jól lehet, hogy semmilyen tragédiát nem élt át valaki, mégis azt gondolja, hogy az akár vele is megtörténhet. Aztán persze félelmet válhat ki a repülés akkor is, ha komoly turbulenciát tapasztalt már meg valaki utazása során és úgy élte meg, hogy éppen csak túlélte. És akkor nem is beszélve arról, aki valóban túlélt egy repülőgép szerencsétlenséget.

Repülővel utazni azonban nemcsak az egyik legbiztonságosabb közlekedési forma, de gyors is. Éppen emiatt van, ahová javasolt így utazni. No, de ha te is harcolsz a félelmeddel, akkor ideje leküzdeni azt.

Először is, ha még sosem repültél és azt sem tudod mitől félsz, akkor érdemes kicsit utána nézned, hogy megértsd a repülést. Tájékozódj arról, hogy milyen biztonsági intézkedéseket alkalmaznak a légitársaságok baj esetén. Nézz videókat repülésről.

Keress olyan lehetőségeket, amelyek a stressz és a félelem leküzdésében segítenek. Bármi lehet ugyanis a rettegés oka, annak megszüntetésével egészen más élményt nyújthat repülőre szállni, mint félelemmel átitatva.

Igazán jó egyéni és otthoni terápia lehet, ha a félelmedet kiírod magadból. Nem elég csak kimondani, hanem írd le. Írd ki magadból, hogy mit érzel akkor, ha a repülésre gondolsz. Bátran és őszintén. Ezzel beazonosíthatod azt, hogy valójában mitől is félsz.

Ha a tudat megnyugtat, akkor utazás előtt gondoskodj arról, hogy legyen nálad olyan nyugtató hatású gyógyszer, amelyet az orvosoddal megbeszélve tudsz beszedni ilyen alkalmakkor.

Végső esetben, ha nagyon eluralkodna feletted a pánik, keress fel szakértőt, aki segít lenyugtatni a félelmedet.

Igazán jó leküzdései stratégia az, ha szembe nézünk a félelmeinkkel. Ha neked a repülés az, akkor vedd rá magad arra, hogy repülőre ülj. A sikeres út után pedig igyekezz megint ilyen módon utazni, hogy trenírozd magadat. Ugye, hogy túlélted? Ugye, hogy nem történt baj?

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)