Jump to content

Gyere ki hóra! Vagy legalább a szabadba

2022. 11. 20. 19:00

Minden évszaknak megvan a maga átka, de a csodája is. Ha nem csak a nyűgre koncentrálunk, akkor felfedezhetjük magunk körül mindezt. Sokkal nagyobb esélyt adunk erre, ha kilátogatunk a természetbe.

Bokáig járunk az őszi falevelekben. A ház körül sok-sok munkát adó avar azonban jó takaróréteg a talajnak, rovaroknak, állatoknak és még a növényeknek is, de örömet okozhat nekünk azzal, hogy minden meggondolás nélkül belerúgunk a kupacba. A bátrabbak pedig beleugranak vagy meghempergőznek benne. Ez a természettel való érintkezés egyik fajtája, emiatt olyan vonzó.

A tél mára megmutatta azt az arcát, amely miatt szerethetővé válik ez a hideg évszak. Északon leesett az első hó és csak reménykedni tudunk abban, hogy december végén is leteríti fehér, puha köpenyét az ég a talajra. A hideg levegő és az így tett mozgás csak jót tesz az egészségünknek és még a hangulatunknak is, úgyhogy bátran sétáljunk nagyokat a természetben. Ha a közvetlen környezetet már meguntuk, akkor keressünk fel hazai tájakat, amelyek kimondottan szépek akkor is, ha leesett a hó, de a fehér lepel nélkül is kiváló kirándulóhelyek.

Kékes

Hazánk legmagasabb pontja a Kékes. A Mátrában található hegycsúcs azonban olyan turisztikai pont, amely bármikor kiváló célja lehet a kirándulásnak. Télen azonban attól még különlegesebb a TV-toronnyal és kilátóval is szolgáló csúcs, hogy még síelőket is láthatunk vagy akár kipróbálhatjuk mi magunk is. A klímája kimondottan alkalmas az asztmatikus jellegű tünetek természetes kezelésére.

 

Dobogókő

Ha már a természet gyógyító erejéről beszéltünk, akkor mindenképp meg kell említeni a Föld középpontjaként emlegetett Dobogókőt, ahol a klíma mellett meg kell említeni spirituális erejét is. Akár néhány óra itt töltött idő feltölti az ember testét és lelkét is egyaránt.

Egerszalók

A sódombjáról méltán elhíresült Egerszalók is bármikor kiváló úti cél. Nemcsak hazánk, de a világ egyik legkülönlegesebb természeti képződménye csábító. A feltörő forró gyógyvíz télen még csalogatóbb lehet.

Lillafüred

Egy hely, amely mindenkor gyönyörű. A Miskolchoz közeli Hámori-tóval és a Palotaszállóval tarkított környezet, a természet egyszerűen feltölti a fáradt, kimerült tested is.

 

Szalajka-völgy

A Fátyol-vízesés nyáron alig csordogált a hihetetlen hőségben. Télen nemcsak arra van nagyobb esély, hogy a vízhozam nagyobb, hanem akár befagyott állapotában is megfigyelhetjük azt. A Szalajka-völgyi látnivalók egész napos programot és kikapcsolódást ígérnek.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)