Jump to content

Ha az erdőbe mész, ott nem te vagy az úr

2022. 06. 25. 19:00

Ehhez tartsuk is magunkat. A világot talán nem tudjuk megmenteni, de sokat tehetünk azért, hogy gyermekeink számára fennmaradjanak.

Az ember az az állatfaj, amely az egész bolygót uralja. Sőt már az űrbe is kitekint. Tevékenységével azonban sajnos nemcsak épít, hanem rombol is. Mára már tudjuk, hogy milyen érzékeny rendszer a földi növény- és állatvilág együttese. Az erők kiirtása, az ipari tevékenység, a környezetszennyezés olyan mértékű, hogy az erdőknek nagyon nagy a jelentőségük. Ha pedig az erdőbe megyünk túrázni, kirándulni, akkor tartsuk tiszteletbe azt, hogy az erdő nem a mi otthonunk. Más házában sem kezdünk el szemetelni és mindent feldúlni, így ott is tartsuk be a szabályokat. Hogy melyek ezek?

 

Az már csak alapszabály, hogy a természetben nem szemetelünk. Mégis le kell írni, mert vannak, akik számára ez mégsem olyan evidens. Még akkor sem, ha kihelyezett szeméttárolók állnak a hulladék befogadására.

Kétségtelen, hogy vadregényes és extrém terepet is kínál egy erdő, főleg a hegyvidék, de azt is vegyük figyelembe, hogy bármilyen csábító, az az állatok élőhelye és rajtunk kívül mások is tartózkodhatnak a környéken. Olyanok, akik nincsenek felkészülve a száguldozó erdőjárókra. Nemcsak az állatok igénye a csend és a nyugalom, de a többi turista is leginkább a jó levegő, a mozgás lehetősége és a nyugalom miatt keresi fel a természetet.

Számos tábla és jelzés segít eligazodni az erdőben, ugyanakkor olykor extra figyelmeztető táblák jelzik, hogy valami tilos vagy veszélyes. Ezeket mindig vegyük figyelembe és tartsuk be azokat.

Akkor vagyunk a legkíméletesebbek, ha semmilyen eszközt nem használunk az erdőben való tartózkodásunk során. Ha autóval is közelítjük meg a helyet, aztán térjünk át a gyaloglásra vagy kerékpározásra. Ez utóbbit is ésszel és körültekintően.

A kutya sok helyen családtag, így a kirándulásokon is a gazdi mellett a helye. Ha az erdőt is ebbel közösen járunk, akkor szigorúan pórázon vezessük az állatot.

Mint már említettük, az erdő nem a mi otthonunk, ezért semmit ne távolítsunk el eredeti helyéről: azaz nem tépünk le növényeket, nem szedünk gombát. Ha tudni szeretnénk, hogy milyen virágok vesznek körül, akkor fotózzuk le, vagy vigyünk magunkkal növényhatározót. A védett növények gyűjtése bírság kiszabását vonhatja maga után. A tűzgyújtás felelőtlen és veszélyes, úgyhogy mellőzzük.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | Képek: Pixabay)