Jump to content

Pilatus-hegy, a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja

2022. 03. 17. 12:27

Láttad már a szédítően meredek Pilatus – hegyi kisvasutat? Netán már ültél is rajta? Svájc egyik legkülönlegesebb turisztikai attrakciója a 133 éves piros vonat, mely 48 fokos emelkedőn közlekedik, így ez a világ legmeredekebb fogaskerekű vasútja.

 kisvasút Alpnachstadból indul a 2132 méter magas Pilátus – csúcs felé, az ide vezető több, mint 4,5 kilométeres utat félóra alatt teszi meg. Vétek kihagyni, ha erre járunk, hiszen utazás közben a Vierwaldstätti-tóra és a közép-svájci Alpokra nyíló lélegzetelállító látványban gyönyörködhetünk. 

A Pilatus – hegyi vasút valóságos technikai remek, pályája 1889-ben 400 nap alatt készült el, 600 ember fáradozásának eredményeként. Akkor még gőz hajtotta a vonatot, melynek fejlődése halad a korral. 2023-tól a tervek szerint nyolc új vasúti kocsi közlekedik majd az eredeti útvonalon, s még a 360°-os panoráma kilátás is feledhetetlenné teszi az élményt. 

Kisvasutak Magyarországon

1. Szilvásváradi Kisvasút – Szilvásvárad

Üzemel:

  • Március végéig csak hétvégenként 10:30-14:45 között
  • Április 1-től mindennap 09:30 – 15:45 között

A 114 éves Szilvásváradi Állami Erdei Vasúton kezdetben faanyagot szállítottak, ám az 1960-as évektől már a Szalajka – völgyben kirándulók utazhatnak rajta. A 4,5 kilométeres útvonalat Szalajka – Fatelep és a Gloriett – tisztás között teszi meg a kisvonat, érintve többek közt az istállóskői ősemberbarlangot.  

2. Királyréti Erdei Vasút – Kismaros

Üzemel:

  • Március 31-ig csak hétvégenként
  • Április 1-től mindennap 

A Kismaros és Királyrét között közlekedő kisvasút kihagyhatatlan élmény, ha a Börzsönyben kirándulunk. A 12 kilométeres utat nagyjából 30 perc alatt teszi meg a szerelvény, melyet húzhat Tóbi, Morgó vagy éppen Vili is.

A Királyréti Kisvasút aktuális menetrendjét itt találod >>

3. Nosztalgia kisvasút – Csömödér

 

Üzemel: Április 30-tól mindennap 10:00 – 14:00

A csömödéri erdei kisvasúthálózat csaknem 110 kilométeres hosszúságban szeli át a göcseji dombokat, 32 kilométeren pedig – Lenti és Kistolmács között – a kirándulókat is szállítja. A kisvasutazás tökéletes program akkor is, ha kerékpárral vagy gyalogtúra keretében barangolnánk be a tájat, mivel a vasútvonalhoz csatlakozik kerékpáros és túraútvonal is. 

 

4. Gyermekvasút – Budapest

Üzemel: Egész évben, mindennap

A belföldi kisvasutak között az egyik leghíresebb a budai hegyekben zakatoló Gyermekvasút, régi nevén az Úttörővasút, ahol a jegykezelők és a forgalomirányítók egyaránt gyerekek. Ez a vonal 2015-ben még a Guinness Rekordok könyvébe is bekerült, mint a világ leghosszabb, fiatalok által irányított vasútvonala.

 

5. Zsuzsi Erdei Vasút – Debrecen

Üzemel: május 29-től adott napokon

Ha debreceni pihenésed alkalmával jegyet váltasz a Zsuzsi Erdei Vasútra, nem csak egy kellemes vonatozás vár rád. Ez a vonal a Kárpát-medence legrégebbi, ma is működő kisvasútja – 1882-ben nyílt meg -, mely az Erdőspuszták tájain kanyarog.

 

6. Állami Erdei Vasút – Kaszó

Üzemel: egész évben mindennap

A kaszói erdei vasút Belső-Somogy legszebb tájain halad át. A 8 kilométer hosszú vasútvonalon 40 perc alatt érkezünk meg a végállomáshoz, mely a Baláta – tónál, a Kaszói Kirándulóközpont mellett található. Érdemes elvonatozni idáig, hiszen kiépített tűzrakóhelyek, sövénylabirintus, különleges játszótér is áll itt, sőt idegenvezető segítségével meglátogathatjuk a madármegfigyelő tornyot és a dr. Marián Miklós sétányt is.

7. Lillafüredi Állami Erdei Vasút – Lillafüred

Üzemel: Egész évben, mindennap 09:30 – 16:00

A lillafüredi kisvasút városias környezetből indul, majd meseszép útvonalon kanyarog végig, meredek hegyoldalakban és alagutakon keresztül. Lillafüredre és a Garadna-völgybe juthatunk el vele például a Hámori-tó, az őskohó és a Pisztrángtelep mellett elhaladva. 

8. Lillafüredi Libegőpark – Lillafüred

Üzemel: Április 1-től mindennap 10:00 – 18:00

303 méteres magasságból indul a lillafüredi libegő, melynek több, mint 1 kilométeres útvonala a festői Szinva – patak völgyében halad, a Jávorhegy lábánál kialakított alsó állomástól a Fehérkő mellett elterülő Jávorhegyi rétre. A csúcsról számos túraútvonal indul a Bükk minden irányába, de felfedezhetjük az Oxigén Sétakört is, melye egy tematizált túraútvonal.

 

9. Zugligeti Libegő – Budapest

Üzemel: Egész évben mindennap 10:00 – 16:00

A budapestiek körében rendkívül népszerű a Normafa és Zugliget között közlekedő Libegő, melyen utazva csodás panorámában gyönyörködhetünk. Tökéletes program a libegőzés, ha összekötjük egy jóleső túrázással a Normafa környéki erdőségekben.

10. Mátra Libegő – Gyöngyös

Üzemel: Március 18 – tól, hétvégenként 10:00 – 18:00

Az 500 méter hosszú Mátra Libegő a Sástót és az Oxygen Adrenalin Parkot köti össze. Az alsó állomás a sástói parkolónál, a felső állomás pedig a kalandparkban található. A libegőről látható Sástó, Gyöngyös, tiszta időben pedig az Alföld, vagy akár a főváros körüli hegyek is.

 
(Forrás: marmalade.co.hu;szallas.hu | Kép: pixabay.com)