Jump to content

Balesetes nyár, nyaralás

2021. 08. 03. 19:00

A nyárhoz társítunk olyan idilli állapotokat, mint nyaralás, strandolás, nyár esti kerti sütés-főzés, baráti vagy családi beszélgetések a teraszon, fesztiválok, túrázás a természet lágy ölén. A sort még lehetne folytatni, de bármi beárnyékolhatja a nyári hangulatot.

A problémákat nem kérjük, azok kéretlenül érkeznek. Van, hogy csőstül és a legváratlanabb pillanatban rontanak be az életünkbe. Az életünk alapvetően magában rejti a váratlan események lehetőségét, amely lehet jó vagy rossz is. A nyaralásra mindenképp úgy készülünk, hogy jó lesz. Végre kiszakadunk a hétköznap monotonitásából és átadjuk magunkat az élvezetnek, a pihenésnek. Több időt töltünk a szabadban és ez különösen megnöveli annak az esélyét, hogy kisebb vagy nagyobb sérüléseket gyűjtsünk be. Aki előrelátó, az mini házipatikával indul el a nyaralásra, de mindenre nem lehetünk felkészülve. Van, amihez a ragtapasz édeskevés.

 

Kockázatos nyár

A nyár nemcsak a nyaralás lehetőségét teremti meg, de ilyenkor sokkal többen sportolnak. Gondoljunk csak arra, hogy a strandoláskor nemcsak a fürdést lehet élvezni, hanem annak is megvan a lehetősége, hogy vízi sportokat és eszközöket kipróbáljunk. A vízibicikli mellett nagy divatja van a supnak, de a bátrabban vízisíelhetnek vagy kipróbálhatják a surfot is. Sokkal többen ülnek a kerékpár nyergébe is és a túraútvonalakat kétkeréken vagy gyalog is megteszik. Mindezek magában rejtik a váratlan balesetek lehetőségét.

Nemcsak a még világot és a környezetüket most megismerő gyerekekkel történhet baleset, ez ugyanis kortól és nemtől is független. Gondolni kell ugyanis olyan tényezőkre is, hogy sérüléseket nemcsak a saját figyelmetlenségünk, ügyetlenségünk, rutintalanságunk miatt szenvedhetünk el. Sokkal több tényező befolyásolhatja mindezt. Egy sérülésből azonban annál könnyebb felgyógyulni minél egészségesebb a szervezet, valamint az edzettség is segít ebben. Aki csak nyáron szánja rá magát a mozgásra és ez idő alatt sérül meg, lehet, hogy lassabb és hosszabb ideig tartó felépülés vár rá.

Egyes sportokat leginkább nyáron próbálunk ki. A futás ugyan sokak otthoni életében is jelen van, de egy új környezet, a jó levegő, a természet látványa olyanokat is kocogásra csábíthat, akik amúgy otthon nem is gondolnak erre a mozgásra. Gyakori, hogy minden bemelegítés és nyújtás nélkül kezdenek el futni, amely megnöveli a sérülések esélyét. A térd, boka és izomsérülések nem ritkák, ugyanakkor mindez előfordulhat túrázás közben is. A sérülések zöme abból keletkezik, hogy hirtelen irányt változtatunk, amelyre a szervezet nincs felkészülve. Az ilyen fajta balesetek igencsak jellemzőek, ráadásul akár műtétet is vonhat maga után, majd a későbbiekben akár gyógytornát is. Ha arra nincs is szükség, maga a gyógyulás folyamata hosszadalmas lehet.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)