Jump to content

Adj a madaraknak és ők meghálálják

2021. 06. 08. 19:00

Az a vágyunk, hogy szeretnénk a természetben lenni, a növények illatát és a madarak hangját hallani, teljesen természetes. A kirándulás mellett a madárbarát kert is megoldást jelenthet.

Bármilyen szép kertünk is van otthon, attól még vágyunk lehet, hogy újabb helyeket fedezzünk fel szűkebb és tágabb környezetünkben. A természetjárás feltölti a testet és a lelket egyaránt. Nem is feltétlenül szükséges hátizsákos túrára indulni. A lakókörnyezetünk közelében is lehetnek csodás helyek, amelyeket akár kutyasétáltatás során felfedezhetünk.

Azok az igazán szerencsések, akik olyan közegben élhetnek a saját otthonunkban is, hogy a természet és az élővilág adott. Lehetséges, hogy a közeli erdő vagy tó szolgáltatja a kiváló környezetet, de akár mi magunk is megteremthetjük azt.

Vonzó kert, környezet

A madárbarát kert kialakítása sokak álma. Ahhoz, hogy a madarak felfedezzék az emberi környezetet, mindenképp arra van szükség, hogy növényeket telepítsünk a környezetünkbe. Ahol ez adott, szinte biztos, hogy a madarak fel fogják keresni. Ahhoz, hogy még vonzóbb legyen a környezet, a kihelyezett etető és itató, valamint a fürdőhely is újabb vonzerő lehet a tollasoknak. Nemcsak a tavasz és a nyár lehet örömteli időszak, ugyanis ősszel és télen is odacsábíthatjuk a tollas barátokat. Amikor a természetben már egyre nehezebben jutnak eleséghez a madarak, akkor jól jöhet az a segítség, amelyet a kertekben találnak.

Nemcsak a madaraknak jó

Az, hogy plusz eleséggel, vízzel, fürdő- és lakhellyel segítjük a kertünkbe húzódó madarakat, igazából magunkat is segítjük. Ha a mi kertünk is madárcsicsergéssel teli a nyári hajnalokon, és télen is sok megfordul a folyamatosan gondozott etető, itató környékén, akkor az a madaraknak bizonyára jó, de a közelségük, a látványuk és a hangjuk hozzátesz a mi életünkhöz is. Bizonyították, hogy a madarak csicsergése olyan jó hatással van az emberre, hogy általa boldogabbnak érezzük magunkat.

 

Német tanulmány szerint

Minél többféle madárfaj él a közelünkben, annál többféle madár látványa és hangja hat ránk és ez csak fokozza a boldogságérzetünket. A madarakat látva elégedettebbé válunk azzal, amink van, megbarátkozunk az életünkkel és bizony tudat alatt is munkálkodik az, hogy ami mégsem a legjobb, azon javítsunk.

A koronavírus-járvány idején sokan találtak örömöt a kertészkedésben, és a kert rendezése, gondozása a madarakat is odacsábíthatta. Sokan nem is voltak annak teljes tudatában, hogy azzal, hogy a madarakat a kertbe vonzották, úgy hatottak jótékonyan a lelki életükre.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)