Jump to content

Túrázz okosan és környezetkímélően!

2021. 05. 28. 19:00

Beköszöntött a jó idő, és bár eléggé változékony, de a napos napokat éppen emiatt szeretnénk hatékonyan és aktívan megélni. Irány a természet!

A tudatosság azonban ebből a szempontból is nagyon sokat jelent. Miben nyilvánul meg a tudatos túrázás?

Az egészségünk megőrzése érdekében is nagyon fontos, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Ám, ha ezt tesszük, akkor azt csakis úgy, hogy a környezetünknek egyáltalán ne jelentsünk terhet, azt ne károsítsuk meg.

Már mindenki alig várta, hogy kijusson a szabadba, élvezhesse a növények illatát, látványát, és élvezhesse a hazai tájak szépségét, azt tegyük meg néhány pont beiktatásával!

Tervezzünk!

Bizonyára vannak elképzeléseink, hogy milyen vidéket szeretnénk bejárni. A tudatosság jegyében gondoljuk végig, hogy merre szeretnénk túrázni, vagyis tervezzük azt meg. Ma már az internet is nagy segítséget ad ebben. Az útvonal mellett azt is gondoljuk át, hogy mire van szükség a túrázáshoz.

Ami feltétlenül kell

Az egész napos túrázás során mindenképp szükségünk van élelemre, ezért arról gondoskodjunk. Tápláló, egészséges ételekkel kínáljuk meg a testünket, hiszen a jó levegőn könnyebben megéhezhetünk, arról nem is beszélve, hogy egy kirándulás során mekkora energiát égetünk el. Az csak természetes, hogy a környezetet nem szennyezzük, vagyis az étkezésből fennmaradó szemetet magunkkal visszük.

Ugyanúgy gondoskodni szükséges a folyadékpótlásról is. Legyen teljesen egyértelmű és magától értetődő, hogy semmilyen szemetet nem hagyunk magunk mögött. Érdemesebb fém palackban vizet vinnünk. A műanyag palack is megfelel, de gondoskodjunk arról, hogy ne a környezetben végződjön annak útja. A tudatosság azt is jelenti, hogy a jövőbe tekintve gondolkodunk, ezért a fém palackos megoldás a legjobb megoldást.

 

Túrázás közben

Teljesen egyértelműnek kellene lenni, hogy a természetjárás nem egyeztethető össze a szemeteléssel. Amivel azonban segíthetjük a természetet, ha a túrázást olyan hasznos tevékenységgel kötjük össze, mint a szemétszedés. Eleve készüljünk úgy, hogy mindenkinél lesz egy-egy szemeteszsák és az út során talált szemetet abba gyűjtjük össze. Készíthetünk előtte és utána képet a megtisztított területről, hogy aztán a közösségi oldalon megosztva másokat is hasonló tevékenységre buzdítsunk.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)