Jump to content

Egy (nem) létező olasz falu

2021. 05. 24. 19:00

A világunk tele van csodákkal. A javát maga a természet alakította ki évezredek, évmilliók sora alatt, de az emberi kéz is sokat tett a környezete formálásáért.

Az ember tudatos és alkotó lény. Fejlődésünk az épített környezetben is megmutatkozik. Az egykor álló épületeket átépítjük, leromboljuk, hogy helyükre új kerülhessen vagy teljesen megsemmisítjük. Ez utóbbi érvényes egy olasz, ma már nem is létező (?) falura.

Az elárasztott falu

Curon lényegében még ma is létezik, csakhogy a java a víz alatt van. Olaszország északi részén található a Lago di Resia, vagy más néven Reschensee. Ez a mesterséges tó a tartomány legnagyobb mesterséges tava. A tó keletkezésének oka az, hogy a területen duzzasztógátat szerettek volna építeni az 1900-as éve közepén. Már jóval korábban előálltak ezzel az ötlettel, de a második világháború megakadályozta a megvalósítást. A tervről azonban mégse mondtak le, még annak ellenére sem, hogy az ott élők tiltakozott ellene, de az újítást semmi sem tudta megakadályozni. Bármennyire is tiltakoznak a területen élők, végül 1950-ben elárasztották a falut és 160 ház tűnt el a víz alá. Szürreális látványt nyújt a mesterséges tó közepén álló XIV. századi templom, amelynek csak a tornya látszik kis a vízből.

Nyaranta sokakat vonz a különleges tó, de télen is felkeresik a tavat, mert ha befagy a tó vize, akkor sokakat vonz korcsolyázásra. Nem sokan mondhatják el, hogy a tó felszínén egy templomig is elkorcsolyáztak.

70 évnyi várakozás után újból láthatóvá vált az egykori olasz falu. A víztározón végzendő munkálatok miatt csapolták le a vizet és így Curon elfeledett, elárasztott falujára ismét rá lehet nézni. Mára már csak a vízből amúgy is kikandikáló egykori templomtorony áll viszonylag épen. A falut benépesítő, körülbelül 900 embernek otthont adó házaknak már csak az alapjai, a víz által elmosódott darabjai láthatók.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=wRukTdy7OdU)