Jump to content

Vizes nyaralás, kirándulás hazai földön maradva

2020. 08. 11. 19:00

A nyaralás a legtöbb magyar számára egyet jelentett a belföldi látványosságot, természeti csodák újból felfedezésével. A külföldi utakat már a vírus miatti mizéria elején visszamondták a legtöbben.

A helyi turizmus számára ez nagyon is szükséges bevételi forrás, de egyben azt is jelenti, hogy bármerre megyünk kis hazánkban, ott nagyon sok turistával találkozhatunk. Kimondottan igaz ez a nagyobb turisztikai vonzerővel bíró helyekre. A Balaton és környéke megtelt nyaralókkal.

Az augusztus 20-i hétvégére szinte már a lehetetlennek egyenlő az, hogy helyet találjunk a Balatonnál. Nem véletlenül van ez így. Nyaranta ugyanis nagyon sokan választják a hazánkhoz közeli, de tengerrel rendelkező országokat, vagy az egzotikus tengerpartokat. Idén az utazási szándékot nagyban befolyásolta a világjárvány, így maradtunk a hazai földeken. Mégis a vizes területek vonzzák ilyenkor a legtöbb látogatót, így egyáltalán nem csoda, ha a legtöbben a Balaton mellett döntöttek. A balatoni települések közül a legnépszerűbbek közé tartozik Siófok, Balatonfüred, Fonyód, Tihany, Keszthely, Hévíz, Zamárdi és Balatonlelle is. A vízparti élmények mellett, a természeti értékek, a történelmi, építészeti csodákban éppúgy gyönyörködni lehet, és a gasztronómia is hozzájárulhat ahhoz, hogy a belföldi nyaralás igazán emlékezetessé tegye ezt az időszakot.

Hazánk természetes vizekben nem szenved hiányt, így a tavak és folyók remek lehetőséget kínálnak a vízparti, vizes kikapcsolódáshoz. A vizes sportok kipróbálásán túl a természet szépségét is lehetőség van felfedezni, bármelyik vizünket is keressük fel.

Magyarország legnagyobb tava a Balaton, amely a legtöbb turistát vonzza, de nem szabad megfeledkezni a második legnagyobbról, a Tisza-tóról sem. Ez a természetes víz is vonzza a sportolni vágyókat, és nem csak a vízi sport szerelmeseit, ugyanis nagyon sok kerékpáros közvetett vagy közvetlen úti célja. Azon túl, hogy a környezete kerékpárral is bejárható, rejtett kincseit mégis kevesen fedezik fel igazán. Akár gyalogosan is útra lehet kelni, és ebben segítenek a sétautak, amely során a terület növény- és állatvilágával ismerkedhetünk meg. Az úgynevezett Tiszavirág ártéri sétaút és az Öreg pákász tanösvény megannyi csodát kínál az ide látogatók számára, mégsem kell attól tartani, hogy a turisták egymás cipőjének sarkára fognak lépni.

A természetre összpontosító utak éppen azt nyújtják, amire többen vágyunk. Csend, nyugalom, természet közelsége. A Tiszavirág ártéri sétaút kisgyermekes családok számára is ajánlott, hiszen könnyen teljesíthető, az ártéri világban történő kirándulásra csábít. Nemcsak az itt élő növényekről és állatokról tudhatunk meg sok információt, de az ott élők mesterségéről is.

Még maradt egy kis idő a nyárból. Fedezzük fel természetes vizeinket és környékét, hogy újabb élményekkel és információkkal gazdagodjunk!

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)