Jump to content

Ha netalán nagyon unnád a telet

2020. 01. 29. 19:00

Már most vágysz a nyár után? Igazán nagy hideget nem is tapasztaltunk, de a napfény nélkülözése miatt már ki vagyunk éhezve a napfény melegére, a D-vitaminra.

Vágyjuk már a jó időt, a tavaszt. Nem volt eddig nagyon hideg a telünk, de a tartós mínusz fokok mostanra mégiscsak sokat kivett belőlünk. Sokfelől hallhatjuk a panaszszavakat, amely az időjárást illeti. Hideg, napmentes, sötét, szürke napokat élünk kétségtelenül. Mielőtt nagyon belemerülnénk az önsajnálatba és lenyomnánk a hangulatunkat, akkor gondoljunk bele abba, hogy amit mi most hidegként érzékelünk, az más vidékeken a nyárral érhet fel.

Azt jól tudjuk, hogy többféle éghajlat létezik. Ha nem is vagyunk mediterrán éghajlaton, mégsem éljük meg azt a fogcsikorgató hideget, mint Szibériában. Nem legszebb öröm a káröröm, de ha a tél miatt kezdenénk el sopánkodni, akkor gondoljunk bele abba, hogy a világ leghidegebb települése, a szibériai Ojmjak. Ezen a területen már mértek állítólag mínusz 71 °C-it is. Más vidék, más szokás. Képzeld csak el azt, hogy -50 °C alatt már a gyerekeknek nem kell iskolába járniuk, de az e feletti hőmérsékletben ugyanúgy zajlik minden, mint máskor.

Szibéria önmagában a nagy hidegről ismert, így Ojmjakon kívül még léteznek olyan települések, amelyek a világ leghidegebb városai közé sorolhatók. Ilyen Jakutszk, vagy Verhojanszk is. Ezek a fagyos vidékek azonban mást is tudnak produkálni. Az éves hőingadozás elérheti a 100-105 °C-ot is, ami ugyancsak elképesztő.

Nemcsak Szibéria a fagyos vidék, hanem Amerika északi részén, Alaszkában is nagy hideg van. Az ott található legészakibb település neve Barrow. A hideg mellett itt még a sötétséget is „élvezik” az ott élők, ugyanis túl a sarkkörön már a nap is máshogy jár. Ennek köszönhetően a november derekán lenyugvó nap több, mint két hónapig fel sem kel. Minnesota állam International Falls nevezetű települése sem a melegről kapta elnevezését. Míg a tél itt nagyon kemény, hideg, addig a nyár pedig forró, akár 39 °C is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet eddig mínusz 48 fok volt.

Kanada leghidegebb települése Yellowknife. Ha a hazánkban tapasztalható hideget unjuk és utáljuk, akkor mi lenne velünk ott, vagy a Mongol fővárosban, Ulánbátorban? A mínusz negyven alatti hőmérsékletet is megért vidék talán kibírhatatlan is lenne számunkra.  

Norvégia is tartogat hideg településeket. Karasjok az egyik, ahol a legalacsonyabb hőmérsékletet mérték, mivel közelebb is van az Északi-Sarkhoz is.

Az idei télen igazán nagy hideggel még nem találkoztunk. A tartós mínusz azonban kivett belőlünk erőt és talán némi életkedvet is, de ilyenkor elég csak arra gondolni, hogy még így is nagyon szerencsések vagyunk, hiszen a fent említett településekhez képest nálunk a mostani időjárás is nyárnak minősül.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com (A képeken Szibéria és Alaszka)