Jump to content

Márton-napozásra készülünk

2019. 11. 08. 19:00

A fesztiválozás ideje leáldozott és ennek legfőbb oka az időjárás ősziesre, hidegre forduló mivolta. Jó programokat ennek ellenére szerte az országban lehet találni, csak keresni kell.

Márton napja 2019. november 11-én, hétfőn van. Az ország több településén rendezvényeket szerveznek a dátum köré. Vagy az előtte való, vagy a Márton napot követő hétvégén tartanak kiváló szórakozási lehetőségeket az országban. Ezek közül szemezgettünk.

Az esősebb, hűvösebb idő egyre inkább nem kedvez a szabad téri programoknak, így beűz minket a fedett és meleg helyiségbe.

Márton napja a karácsony előtti negyven napos böjt előtt van. Ezen a napon, vagyis november 11-én rendszerint nagy lakomát csaptak. Élvezték az ételek ízét, sokféleségét és mennyiségét, mert aztán böjt idején ezt mellőzniük kellett. A Márton-napi hagyományokhoz éppen ezért a lakmározás is hozzátartozik. A libahús mellett az újbor zamatát is élvezték, és tehetjük azt ma is.

Enni nemcsak muszáj, de imádunk is, így a hideg, eső ellenére is kellemes elfoglaltságot jelenthet egy-egy Márton-napi program felkeresése. A főleg gasztronómiára épülő rendezvényeken azonban más élményekben is részesülhetünk.

Az ország több éttermében várják a vendégeket libás ételekkel és újbor kóstolásával is.

Habár azt írtuk, hogy a fesztiválozás ideje véget ért, a Márton-napi fesztiváloknak éppen most van ideje, így Bikalra, Hajdúszoboszlóra, Hévízre, Tótszentmártonba is érdemes ellátogatni. A libás finomságokon túl számos, a család minden tagjának kedvező program várja az érdeklődőket. A zene és a tánc, a kézműveskedés, a kirakodóvásár, a Márton-napi hagyományok felelevenítése, a lampionkészítés és felvonulás ugyanúgy részesei lehetnek a libás vigalmaknak.

Aki nemcsak enne és inna Márton-nap alkalmából, az a Bogácsi Gyógy- és Strandfürdőbe is ellátogathat 2019. november 9-én, hogy egy igazi medencebál részesévé válhasson. Bogácson azonban Márton-napi vigassággal és búcsúval is várják a látogatókat.

A Budakeszi Arborétumban is Márton-napot tartanak 2019. november 10-én. Nemcsak a népi szokásokkal, játékokkal és ételekkel ismerkedhetnek az odalátogatók, hanem a természet szépségét, a növények közelségét is kiélvezhetik.

A Hortobágyon nemcsak a kilenclyukú hidat lehet megnézni, de ha már Márton-napi libáról van szó, akkor november 10-én lehetőség van arra, hogy együtt figyeljük meg a Hortobágyon tartózkodó vadlúdcsapatokat.

Ősz ide vagy oda, jó programokat még így is lehet találni, pláne, ha az egy neves dátumhoz is köthető. Márton-napi programok között lehet válogatni bátran ITT, hogy megtalálhassuk a legmegfelelőbb programokat a hozzánk legközelebbi helyen.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)