Jump to content

Ha vágyjuk a magányt, a természetet és a nyugalmat

2019. 07. 02. 19:00

Elérkezett a nyár és egyen a nyaralás ideje is. Már jó néhányan útra is keltek. Ki vagyunk éhezve a pihenésre, az új látványra, a kényelemre. Ezek a fogalmak mindenkinek mást jelentenek.

Egy a közös a nyaralás bármelyik formájában, hogy a megszokott közegünktől eltávolodva új élményekkel gazdagodjunk, testileg és lelkileg is fel tudjunk töltődni.

Az esetek részében ez egyenlő azzal, hogy teljes ellátású szállodában pihen meg a család a nyaralás néhány napjára, így nem kell mással foglalkozni csak egymással és élvezni a látvány. A teljes ellátás hiányában a családok máshogy igyekeznek étkezni, de az is jellemző, hogy az évnek erre az egy időpontjára jobban elengedik magukat a turisták, és hajlamosabbak pénzt költeni a kényelem megőrzése érdekében. Vannak, akik számára az apartmanok, a szállodák túl sok embert, nyüzsgést jelentenek, így a vadont választják a tömeg helyett. Szálláshelyül szolgálhat faház is, de aki ennél is mobilabb szeretne lenni, élvezni szeretné a természet hangjait, adottságait, az sátrat is verhet.

Sátorozni márpedig jó. A nyaralás, a pihenés egy egészen más oldalát tapasztalhatja meg az, aki úgy dönt, hogy a tömeg helyett a természetet és a nyugalmat választja. A sátorozás azért kihívás, mert a táborhely elfoglalásáig utazni is szükséges, és akkor sem pihenhetünk, mert egy újabb megoldandó problémával találjuk magunkat szemben. A sátor felállítása csak a mesékben olyan egyszerű. A modern megoldások mellett is adódhatnak be nem tervezett problémák. Éppen ezért a sátoron kívül nem árt, ha van nálunk fejsze és egy kisebb ásó is, amivel a sátor elhelyezését könnyíthetjük meg. A fejsze nemcsak a sátor rögzítéséhez használatos, hanem a tüzelő begyűjtésében is nagyon hasznos tárgy.

A kényelem megteremtése érdekében szükséges olyan fekvőhelyet biztosítani, amely megóvja a testünket a hidegtől, a nedvességtől. A polifoam és a hálózsák kötelező eleme a sátorozásnak. Egyénre szabott, hogy ki milyen kényelmet szolgáló, az otthoni kényelmet megközelítő eszközöket visz magával (pl. hordozható akkumulátortöltő), de vannak, amelyek mindenképp szükségesek a táborozáshoz: hosszú és melegebb öltözet, több váltóruha, elsősegélycsomag, tisztálkodó eszközök, esőkabát, vízálló cipő, papucs, törölköző, evőeszköz, bicska, kullancs- és szúnyogriasztó.

A sátorozás természetesen nem az otthoni kényelmet garantálja, ebben biztosak lehetünk, de van bája, van varázsa és arról is beszélnünk kell, hogy a legolcsóbb nyaralásokat így lehet kihozni. Nem kell alkalmazkodni a férőhelyhez, a sok emberhez, hiszen a természetben mindig van szabad hely. Élvezhetjük a vágyott magányt, vagy a szeretteinkkel való igazi együttlétet. Igaz, hogy nincs teljes körű kiszolgálás. Senki nem veti be az ágyunkat (mert ágy sincs a sátorban), nem főznek helyettünk kávét, teát, ebédet, cserében kapunk nyugalmat, a természet valóságát, hangjait, illatait, közelségét. A gyermekkori sátorozás emlékei is visszatérnek, amely kellemes érzéssel tölthet el.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)