Jump to content

Misztikum, energia, történelem egy helyen

2019. 05. 10. 19:00

Ha megkérdeznék tőletek, hogy milyen kultikus, történelmi helyet szeretnétek megnézni akár annak ellenére is, hogy már jártatok valaha ott, melyik lenne? Valószínűleg sokak vágynak (vissza) látni a Stonehenge-t.

Talán iskolai tanulmányaink során nem volt rajongott tantárgy a történelem, de biztos, hogy mégis volt olyan része ennek az ágnak is, amelyre felkaptuk a fejünket. Ami pedig érdekelt, arra sokkal jobban odafigyeltünk, és meg is maradhatott a fejünkben még felnőttként is. Ha lehetőségünk van arra, hogy egy-egy történelemórán megismert helyet felkeressünk, értelmet kap az egész történelem.

Mindenki hallott már a Dél-Angliában található Stonehenge nevezetű kőépítményről. Az is azonnal felsejlik, hogy az építmény kőtömbökből álló kör alakú építmény. Egy, mostani épületünkhöz sem hasonlít, funkciója is ismeretlen. Éppen ez az a titokzatosság, amely annyira csábítja a kutatókat és a laikusokat is.

A Salisbury-síkságon található homokkőből és földsáncokból emelt együttesének kialakítása a Krisztus előtti 2500-as években kezdődhetett meg. A Stonehenge magyar megfelelője a függő kövek kifejezés, amely a kövek helyzetére utal. A körkörösen elhelyezett kőtömbök átmérője meghaladja a harminc métert. Egyes elemeinek magassága közelít az öt méterhez. A körbe rendezett hatalmas oszlopok mindenképp elképesztik az embert, és még misztikusabbá teszi az, hogyan tették a helyükre ezeket a hatalmas tömböket minden modern eszköz nélkül. A kőtömbök megmunkálása, formára alakítása legalább ennyire elgondolkodtatja a mai embert. Mivel az sem teljesen egyértelmű, hogy milyen célt szolgált az építmény, a Stonehenge-t övező misztikum igencsak nagy. Számos feltevés született arról, hogy milyen funkciója volt az építménynek, úgymint háborúskodó törzsek egységét jelképező építmény, szakrális hely, földönkívüliek leszállóhelye és még lehetne sorolni.

A hatalmas homokkőtömbök mellett negyvenkét, úgynevezett kék kő is található. Ezt az anyagot két kőbányából fejtették ki. Több kék kő a Stonehenge-től 270 km-re lévő Preseli-hegység kőbányájából származik.

A kulturális világörökség részét jelentő Stonehenge  évezredek óta ugyanott áll, de még a mai modern technikával sem tudják pontosan, hogy mi célt szolgált az építmény. A Stonehenge környékén sírokat, árkokat, földsáncokat, gerendákból ácsolt építmények romjait, szentélyeket is találtak.

Ha kedveled a történelmi jelentőségű helyeket, építményeket, és szeretnél része lenni a misztikumnak, valamint energiát gyűjtenél, a Stonehenge környéke neked való.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)