Jump to content

Nézz máshogy a Balatonra!

2019. 05. 01. 19:00

A magyarok jelentős része dönt úgy nyaranta, hogy vakációjának egy részét a magyar tenger mellett, azaz a Balatonnál tölti. A Balaton a külföldiek között is kedvelt úti cél.

A könnyen felmelegedő, sekély vizű tó, amely Magyarország egyik leglátogatottabb helye, hazánk legnagyobb tava. A tó látványa is elkápráztat, de a környezet szépségéhez kétségtelenül hozzátartozik a környező táj. Az északi parton a Bakony erdős látványa szolgáltatja azt a látképet, amelyet gyakorta keresnek fel a turisták is, a déli part pedig azért kedveltebb, mert a sekély víz hamar felmelegszik és fürdőzésre alkalmassá válik.

A Balaton szó leginkább a nyarakat juttatja eszünkbe. Akik nem a tó környéki településeken élnek, valószínűleg az évnek csak egy részében keresik fel a környéket, esetleg csak elsuhannak a tó mellett.

Nem csak a nyaralások, a kellemes fürdőzések helye a Balaton. Az biztos, hogy a tavi élővilágon túl, és a nyáron fürdésre használt vize mellett sokkal többet is rejthet. Hazánk legnagyobb tavának vízszintje mindig változott, és bizony volt időszak, amikor nem akkora területet árasztott el a Balaton, mint most. Olyan területek kerülhettek víz alá, amelyet egykor emberek laktak. Ahol pedig az ember letelepedett, ott biztosan hagyott maga után tárgyi bizonyítékokat is.

A régészeti szakemberek régóta sejtik, hogy a vízi élővilágon túl más kincseket is rejtegethet a tó. A feltételezések könyvekben és tanulmányokban olvasható adatokra támaszkodnak, mivel azonban sosem volt a régészeti kutatásokra elegendő pénz. Búvárrégészek már megkísérelték felkutatni, hogy mit rejthet a Balaton vize, és ekkor találtak tárgyi leletek mellett épületek maradványait, útrészleteket, amelyek egyértelműsítik, hogy a mostani vízzel borított terület nem mindig volt víz alatt.

Írásos említést tettek már a XIII. században egy településről, amely a Tihanyi-félsziget közelében volt található. A Losta nevű falu, amely egy szigeten lehetett.

A Balaton valószínűleg hihetetlen értékeket és történelmi jelentőségű leleteket rejthet, de annak feltérképezése, felszínre hozása azért nagyon nehéz, mert vastag iszapréteg rakódott le a kincsekre.

A régészeti feltárásokat nehezíti az iszap és a feltárás anyagi oldala, pedig a múlt feltárásával nemcsak a történelmünkről kaphatnánk képet, hanem arról is, hogy milyen volt a klíma évszázadokkal ezelőtt.

A feltárások egyes tárgyi leleteit, vagy bizonyos területeit látogathatóvá téve még nagyobb turisztikai vonzerővel bírna a Balaton (pedig már így is van mit megcsodálni).

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)