Jump to content

Sokat ad az erdő

2019. 04. 12. 19:00

Mit szoktál tenni, ha eleged van a mindennapok zajától, rohanásától, feszültségétől? Azok közé tartozol, akik csak fekszenek és bambulnak otthon, vagy akik aktívan, egészen mást csinálva igyekeznek kilépni a mókuskerékből?

A kétféle pihenési módot természetesen lehet ötvözni, váltakozva végezni, és még a nagyon sok energiával rendelkező személyek is eljuthatnak arra a pontra, hogy néha igenis kell az édes semmittevés állapota. Máskor meg inkább arra vágyunk, hogy a szabadidőnk hasznosan teljen. A stressz levezetését meg lehet tenni úgy, hogy a hobbinknak szentelünk némi időt, de sokan keresik fel ösztönösen a természetet.

Amikor nem érezzük jól magunkat otthonunk falai között annak ellenére sem, hogy barátságos, tiszta, kényelmes kis fészkünk van, akkor ösztönösen keressük a természetet és annak gyógyító erejét. Talán vannak, akik az "Ölelj fát!" felszólításra inkább a szájukat mozdítják mosolyra, mintsem a karjukat ölelésre, de a körülöttünk lévő természetből nagyon is sok energiát nyerhetünk.

Az erdők létfontossága nem kérdéses, és bár az emberiség egyre inkább kiírtja saját érdekei miatt az erdőket, ma már arra is van példa, hogy a növények visszatelepítésébe is energiát, pénzt fektetnek. Fák, növények nélkül megfulladnánk a Földön. Elgondolkodtató, hogy csupán egyetlenegy fa évente akár 150 kilogrammnyi szán-dioxid megkötésére is képes, hát még egy erdő. A gázkibocsátás egy részének elnyelésébe tehát a fák is besegítenek.

Az erdőknek ezenkívül azért is van létfontosságú szerepe, mert sok szárazföldi állat és növény otthonát is jelenti.

A fák vizet párologtatnak ki, vagyis a kipárolgásból származó víz eső formájában hull a földre.

Nemcsak az erdőkben lévő fák a fontosak, hanem a nagyvárosokban is egyre inkább létjogosultságuk van. A városok parkjaiban, utcáin lévő fák árnyékot adnak, hangszigetelnek, tisztítják a levegőt, felfogják a port.

A fa, mint építőipari alapanyag használatával csökkenthető a szén-dioxid kibocsátása. A fák nemcsak az otthonaink alapanyagát jelenthetik, hanem fűtőanyagként már az ősidők óta használjuk. A megfelelő erdőgazdálkodással a kitermelés és az újratelepítés harmóniájában tovább segíthetjük, hogy növelhető legyen az erdők ilyenfajta szerepe.

A fák, a növények azonban még a betegségeinkre is gyógyírt jelenthetnek, hiszen a gyógyszerek hatóanyagának egy részét a növények adják.

Ha eleged van mindenből, és kedved van a természetben járni, jusson eszedbe, hogy milyen sokat adnak nekünk a fák. Akár meg is ölelhetsz néhányat. Ha nem tudsz erdő közelbe jutni, akkor talán mentálisan segíthet az alábbi videó.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com | videó: https://www.youtube.com/watch?v=K-Vr2bSMU7o)