Jump to content

Varázslatos épületek a templomok nemcsak a híveknek

2019. 03. 06. 19:00

Nyaralásaink, kirándulásaink java a pihenésről szól, de ebbe beletartozhat az aktív pihenést jelentő természeti és kulturális értékek felkutatása is. A monumentális és/vagy több száz ével, esetleg több ezer évvel épített építmények mindenkit elvarázsolnak.

Az embert mindig foglalkoztatta a halál utáni élet, ezért a halottakról való emlékezés, az istenekben való hit is mindig az ember része volt, és ez most sincs másképp. A különböző vallást gyakorlók mindegyike templomokkal, szentélyekkel tisztelegnek isteneik előtt. A templom az imák, a megvilágosodás, az együvé tartozás színhelye.

Szent építmények ezek, amelyek akkor is elbűvölhetik az embert, ha nem vallásos. Az új építésű templomok is varázslatos létesítmények, nem beszélve a komoly múlttal és korral bíró templomok.

Habár gyermekkorunkban nem varázslatként éltük meg, hogy egy-egy osztálykirándulás, családi nyaralás során templomokat is felkerestünk, hogy megszemléljük azt, felnőttként máshogy tekinthetünk ezekre az építményekre. Vallás ide vagy oda, van valami bennük, ami misztériumot teremt körülöttük. Lehet, hogy az a tudat, hogy Isten lakozhat a falai között, vagy hogy a vallás otthona, meghittséget áraszt magából, és épületként is nagyon különlegesek.

Hazánk tele van szebbnél szebb templomokkal és szinte nincs is olyan településünk, ahol legalább egy, ezekből a csodákból ne lenne. Nemcsak azok térhetnek be a templomokba, akik istentiszteleten, misén szeretnének részt venni, hanem gyakorlatilag bárki, aki meg szeretné csodálni az építményt belülről is, valamint el szeretne húzódni kicsit a világ zaja elől és magába szeretne fordulni néhány percre.

Egy-egy utazás során olyan gyönyörűségre bukkanhat az ember, hogy az későbbiekben is felsejlik emlékei között. Házasulás előtt álló párok látnak meg lehetőségeket arra, hogy egy varázslatos templom szolgáljon helyszínéül saját esküvőjüknek.

Összeállításunk nem lehet teljes, hiszen a szépség megítélése nagyon szubjektív, de ajánlunk mindenki figyelmébe néhány nagy múltú és gyönyörű templomot. A zsámbéki kőtemplom már a XI. században létezett, később azonban egy bazilikát is építettek hozzá. A pálosok és a törökök is átalakították az épületet, és nagy rendezést hajtott végre egy XVIII. századi földrengés is. Mégis, ha ránézünk az épületre, a történelem néz vissza ránk.

A somlói Szent-Ilona kápolna is elvarázsolja a turistákat, és még az ott élőket is, amelynek létezésétől már a XIV. század végén írásos említést tettek. Helyén egykor pálos szerzetesek építkeztek. A törökök nagy pusztítást végeztek, de a XIX. században újraépítették.

Különleges látványt nyújt Öskü már XI. században létező temploma, mert annak hajója ovális alakú, habár elnevezése kerektemplom.

Nemcsak a magyar kultúra részét képezi, de a Világörökség részeként is szerepel Hollókő, és itt található a Szent-Márton templom. A fatornyos katolikus templom plébániája már a XIV. század közepe óta létezik.

Lébényben található a XIII. századi zömök kéttornyos építménye, a Szent Jakab-templom. Kétszer is nagy támadás érte a települést, de a templom épségben megmaradt. Azóta helyreállították, renoválták is.

A Jáki templom sokaknak ismerősen csenghet, mert a bencések egyik legszebb apátsága. A XIII. század elején alapíthatták, felszentelése pedig a század közepén történt meg.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)