Jump to content

Kinek a pap, kinek a papné, avagy Valentin-napi látogatás a Szakítások Múzeumában

2019. 02. 14. 15:35

Február 14-e a szerelemesek napja, de mindenki vetett már véget valamilyen kapcsolatának, a zágrábi Szakítások Múzeumának alapítói úgy gondolták, érdemes megőrizni az elmúlt szerelem kedves emlékeit.

A múzeum, amely a "társadalmi interakcióra irányuló innováció" miatt Kenneth Hudson-díjat nyert 2011-ben, és idén a háború és Nagy-Britannia szakítása az Euróbai Unióval (Brexit) témákkal is bővült, nem tipikus turisztikai látványosság.

A  kicsit egyéni és különleges múzeum ugyanakkor számos látogatót vonz és óriási média figyelmet kap.
A kiállítás utazó változata megfordult már Berlinben, Belgrádban, Isztambulban, San Franciscóban, Fokvárosban, Szingapúrban, Buenos Airesben, Budapesten és rengeteg egyéb nagyvárosban, de mint állandó kiállítás Zágráb központjában kapott helyet.

Az ötletadók, Olinka Vistica filmproducer és Drazen Grubisic képzőművész korábban négy évig egy párt alkottak, és szakításuk után merült fel bennük, hogy szükség lenne egy olyan ravatalra, ahová a kapcsolatokból kilépők azon tárgyaikat helyezhetik, amelyek a fájdalmukat hordozzák.

A múzeumban azonban nem csupán a megtört párkapcsolatokhoz köthető tárgyak láthatók, hanem a szeretett és elvesztett rokonokhoz és barátokhoz kapcsolt mementók is. Egyesekre terápiás hatása van a tárgyaknak és a hozzájuk tartozó néha megható, néha szórakoztató történeteknek, mások humorosnak vagy akár furcsának is találhatják az intim kukucskálást.
A kiállított tárgyak között, amelyet olyan emberek adományoztak a múzeumnak, akik szerették volna megosztani szakításaik történetét, lehet találkozni gyufásdobozzal, baltával, menyasszonyi ruhával, valamint hátrahagyott alsónadrággal és rózsaszínű bilinccsel is.

A múzeumban nyolc tematikus szoba lelhető fel, úgy mint a család, a sport vagy a munkahelyi szerelem. Idén egy dán nő és katona férje történetével is bővült a kiállítás, a szakítás oka, mint ahogy a kiállítás témája is, a trauma volt. A férfi Afganisztánból visszatérve, nem tudott visszailleszkedni régi életébe.

Drazen Grubisic, a múzeum egyik alapítója a sajtónak elmondta: megszerették volna mutatni azokat a szerelmes történeteket is, amelyekre a háború volt hatással. Majd egy hanglemezre is felhívta a figyelmet, amelyet egy fiatal német készített 1942-ben barátnőjének az előtt, hogy elment a háborúba. Arról álmodott, hogy híres énekes lesz, de toroksérülést szenvedett. Soha többé nem tudott énekelni, bár menyasszonyával nem házasodtak össze, az megtartotta a lemezt haláláig.

A kiállítás legfőképp az elvesztett szerelemre irányul, ugyanakkor helyt ad csalódottságnak, az olyan érzésnek is, mint amikor elárult a hazád. Egy fiatal diplomás férfi története is fellelhető a többi történet között, aki mindent hátrahagyott és Írországba költözött. Szakított az országgal, amely nem tudott lehetőségeket biztosítani számára.
Mivel a kiállítás sokat utazik, külföldön is bővül a gyűjtemény. Törökországban a menyasszonyi ruháját adományozta a múzeumnak egy nő, akinek a vőlegényét egy katonai támadás során ölték meg Isztambulban.

Grubisic arról is beszélt, hogy a kiállítás idén márciusba Észak-Angliában, Yorkban lesz látható. A téma pedig a Brexit lesz. A helyiek olyan elemekkel akarnak hozzájárulni a gyűjteményhez, amelyek a háború, a vallás és a politika által okozott megosztottságról beszélnek majd. Olyan egyéni történeteken keresztül, amelyek sokkal személyesebbek, mint hogy hogyan birkózzunk meg a szerelmi csalódással - hangsúlyozta.

(Forrás: marmalade.co.hu;MTI | Kép: pixabay.com)