Jump to content

Ha már unod a négy fal rabságát

2019. 02. 05. 19:00

Most, hogy a hó elolvadt, hirtelen olyan tavaszias érzés kerített hatalmába annak ellenére, hogy az idei tél kellően megadta a módját fehér leplével. Szép volt, jó volt, most már jöhet a tavasz.

Még csak február eleje van, és amilyen kiszámíthatatlan, szélsőséges mostanában az időjárás, azzal is számolhatunk, hogy akár még havazás is lehet és a kis enyhülés után visszahűlhet a hőmérséklet.

Az enyhébb napok azonban beindították az emberben azt a vágyat, hogy újból a szabadba lehessen. Természetesen ebben a hó sem gátolt meg minket. Sőt kimondottan kicsábított a vastag hótakaró, szerte az országban épültek a hóemberek és egy-egy dombról megannyi gyerkőc és szülei siklott alá szánkóval.

Aki aktív és elszánt futó, azt a hideg sem gátolta meg abban, hogy hódoljon a testmozgásnak, mások eleve kerékpárral vagy gyalog járnak el munkahelyükre, iskolába, így a testmozgás adott az életükben. A kirándulásokat sem kell berekeszteni a téli időszakban, csupán arra kell ügyelnünk, hogy megfelelően fel legyünk készülve. Ez természetesen vonatkozik az öltözködésünkre, vagyis réteges ruházkodás szükséges. Aki rendszeresen fut, talán már beruházott speciális aláöltözetre, futáshoz nagyon is hasznos ruházatra, így ugyanezeket felhasználhatja túrázáskor is, mert ezek pontosan az aktív testmozgáshoz lettek kifejlesztve. A testhez tapadva nyújt melegséget és egyben elvezeti az izzadságot, hogy ne fázzon meg a szervezet. Ha pedig nincs ilyen speciális aláöltözet, akkor a réteges, pamutból készült darabokat részesítsük előnyben.

Ha a ruházatra odafigyelünk, akkor ugyanezt érdemes tenni a lábbeli megválasztásakor is. Nemcsak túrabakancs kell, hanem az legyen téli is. Míg nyáron elég egy sportcipő, esetleg túracipő, télen célszerű a magas szárú változat azért, hogy a csúszós terepen jobban tartsa a bokát, és ugyanolyan fontos, hogy vízálló legyen. Nemcsak kellemetlen, ha hideg, nyirkos zokniban kell végigtipegni egy túraútvonalat, de még megfázáshoz is vezethet.

Akárcsak nyáron, téli túrák alatt is legyen az alapfelszerelés része az élelem és a folyadék. Habár nyáron egyértelműen nagyobb a folyadékvesztés a forróság miatt, azért télen is izzadhatunk egy kellemes kirándulás alatt.

A természetjárás idején igyekezzünk ne a telefonunk simogatásával foglalkozni, de mégis megnyugtató, ha nálunk van a készülékünk a segítségkérés és a tájékozódás miatt is, ha esetleg szükség lenne. A legtöbb készüléken zseblámpa funkció is van, egy-egy barlang felfedezésekor hasznos lehet. Arra is ügyelni kell, hogy induláskor legyen a készülék teljesen feltöltve és legyen nálunk powerbank is, ha lemerülne a telefon.

Senkit ne gátoljon a hideg. A friss, hidegben történő testmozgás kitisztítja a testet, a lelket és a tüdőt is. Ügyelni kell az öltözetre és a felszerelésre, de ha ki szeretnétek törni a hétköznapokból, akkor nem igazán gátolhat a hideg, ha megfelelően gondoskodunk magunkról.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)