Jump to content

Újévi fogadalom: tervezd meg a nyaralásodat

2018. 12. 30. 19:00

A karácsonyon túl, de az újév előtt járunk. Még alig hevertük ki az ünnepi lakomákat, talán még a hűtő is tele van finom falatokkal. Már készíthetjük magunkat a következő alkalomra, a szilveszterre.

Nehéz ettől az ünnepkörtől elvonatkoztatni és másban gondolkodni, azonban ha arra kérnénk, hogy idézd fel az idei nyaralásodat, vagy azt, amelyiket életed eddigi legjobbjának tituláltál, akkor biztosan magadba tudnád varázsolni azt az érzést, amit átéltél. És ha arra kérnénk, hogy tervezd meg álomnyaralásodat (kivel, hová, hogyan), biztosan akkor is szabadra tudnád engedni a fantáziádat.

Messzinek tűnik még a nyár, de a rutinosabbak már tudják, hogy az akciós utakra most lehet igazán vadászni és olyan lehetőséget találhatunk, amely közelíthet az álmaink felé.

Ha eleged van abból a mizériából, amit az emberek a karácsonyból és a szilveszterből alakítanak, vagy egyszerűen csak vágysz egy szép és talán messzi, egzotikus tájra, akkor az internet gyors és egyszerű lehetőséget ad arra, hogy a lelkedet feltöltsd fotók, videók megnézésével, de megkezdheted jövő évi nyaralásod megtervezését is.

Miért is szeret annyira az ember nyaralni? Mert a nyaralás az emberek legtöbbje számára szinte megint csak kötelezőszerű. Van, aki nemcsak arra vágyik, hogy új országokat, helyeket, kultúrákat ismerjen meg, és kipihenje éves fáradalmát, hanem sokkal inkább úgy van azzal, mint társadalmi elvárás, kötelező kör.

A legtöbben azért tényleg úgy kelnek útra, hogy igazán pihenni szeretnének, keresik a kalandokat, érdekli őket más ország szokása, de még idehaza is számos látnivaló és szépség felfedezése is várhatja.

Amíg azon gondolkodunk, hogy hová is menjünk nyaralni, kellemes érzés önti el az embert. Amikor pedig meghódítunk egy új területet, belevetjük magunkat ez új hely felfedezésébe, akkor még a viselkedésünk is megváltozik. Nyaralni természetesen nem kötelező, de kétségtelenül jó móka még akkor is, ha egy vagyont költünk arra.

Pszichológusok keresték arra a választ, hogy miért vágyja az ember annyira a nyaralást. Kutatásaikból kiderült, hogy a nyaralás hatása hasonlatos a meditációéhoz. Mindkettő hosszabban fejti ki jótékony hatását az emberi pszichére. Ha ez így van, akkor elképzelhető, hogy igazán feltöltődünk akkor, ha nyaralás közben szánunk arra időt, hogy igazán megtaláljuk önmagunkat, tudunk saját magunkra figyelni, meditálunk. Még csak nem is szükséges a meditációban valaki nagyon jártas legyen. Egyszerűen nyaralás során engedjük el magunkat, a meditáció egyik fajtája ez. Aki tudatosabban tud meditálni, még inkább javíthat teste és elméje állapotán, de a nyaralás önmaga is hasonlatos a meditációval. Feltéve, hogy el tudjuk magunkat engedni, a pihenésre tudunk koncentrálni.

Nos, nincs abban semmi nevetnivaló, ha már azon jár az agyad, hogy hová menjetek nyáron. A gondolkodás, a tervezés is jó érzéssel tölt el, így bátran tervezgethetsz.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)