Jump to content

Karácsonyi menü máshol máshogy

2018. 12. 23. 19:00

Alig várjuk, hogy az egész család együtt lehessen. Az ajándékok átadása mellett mindenki a másik örömét lesi, és ugyanúgy várhatjuk azt is, hogy az asztalhoz üljünk és nekilássunk a finom fogásoknak.

A karácsonyi menüsor nem ugyanaz más-más országokban, mint nálunk. A hazai tűzhelyek legtöbbjén már lehet, hogy rotyog a töltött káposzta. A disznótorozások idejét is ilyenkor időzítik nagyon sok helyen azért, hogy a finom és friss falatok kerüljenek az ünnepi asztalra. A húsételek különböző elkészítési módja mellett a hal is szerephez jut ilyenkor. Habár halból többet kellene fogyasztanunk, de a karácsony az, amikor sokkal nagyobb szerepet kap. Édes ízekből sem szenvedünk hiányt ezen az ünnepen, hiszen ilyenkor már sül a mézeskalács, a bejgli.

Ami Magyarországon húsételek, töltött káposzta, bejgli és mézeskalács azt Angliában a szárnyasokból álló ételek jelentik. A pulyka és csirkehús lehet töltött, sült és a köret hozzá zöldségek, főleg burgonya és kelbimbó. Nem maradhat el a Christmas puding sem, amelybe olyan gyümölcsök kerülnek, amelyeket már hónapokkal korábban alkoholban érlelnek, és a pudingot flambírozott brandyvel teszik a vendégek elé.

Lengyelországban egy tucatnyi fogásból álló étel kerül az asztalra, de egyik sem húsféle. A 12 fogás a 12 apostolt jelképezi. Céklából és más zöldségből készülő levessel kezdenek, majd halfélék követik

A cseheknél sokan tartják a böjtöt, amely egészen karácsonyig tart. Még a karácsonyi vacsora napján is készítik magukat a nagy lakomára. Főleg halas ételek kerülnek az ünnepi asztalra, amely biztos azért van így, hogy a böjt utáni eszem-iszom ne terhelje meg a pocakokat.

Görögországban december 25-től kezdenek bele az ünneplésbe, és egészen január 6-ig meg sem állnak. A görögök tehát egyben élik meg a karácsonyt, az újévet és a vízkeresztet is. A karácsonyi manók ezen az ünnepen igencsak aktívak lennének, ha a háztartásokban nem lenne mindig pislogó láng, amitől nagyon félnek ezek a manók. Erre tehát nagyon ügyelnek minden görög háztartásban, és ha már van tűz, akkor elkészítik a vaszilopitát, vagy Vazul kenyeret, és ahogy még ismert lehet: király kenyér. A görög gyerekek újév első napján kapják meg ajándékaikat és a kenyeret is akkor vágják fel. A kenyeret általában fel is díszítik és pénzérmét is sütnek bele. Aki megtalálja, az szerencsés lesz.

Olaszországban eleve nagyobb szerep jut a halból készült ételeknek, de Olaszország déli részén a karácsonyi menü többféle halból áll. A hét hal ünnepén az a lényeg, hogy a menüsor hétféle halból készüljön.

Míg egyes országokban nem fogyasztanak a karácsonyi vacsora során húsból készült ételeket, addig Dániában kimondottan húsból, sértésből készült fogások kerülnek az asztalra. Édesség gyanánt rizspuding, vagyis risengrod követ. Aki ebben a finomságban mandulát talál, az ajándékot kap.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)