Jump to content

Utazási tippek kezdő síelőknek

2018. 12. 07. 19:00

A síszezon beindult. Sok magyar tölti már az ünnepeket is havas hegyvidéken, ahol a wellness mellett a másik fő tevékenységnek is lehet hódolni, a síelésnek. Ilyenkor a környező országok sípályái megtelnek sportolni, kikapcsolódni vágyókkal.

A hazai hegyeket nem mindig lepi be úgy a hó, hogy az síelésre alkalmas lenne, de ennek ellenére a magyarok imádnak síelni. Régóta így van ez, és sokaknak már megvan a kedvenc országuk és kedvenc pályájuk is, amelyek a síelésre legalkalmasabbak. Családok hagyják el az országot azért, hogy az év fáradalmait aktív pihenéssel töltsék. Olyanok is vannak, akik az idei szezonban vágnak bele először a téli kalandba, ezért számukra összegyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amelyet tapasztalt utazók, sízők ajánlottak.

Senkit nem általunk azzal, hogy soha semmilyen baleset nem történhet síelés közben, hiszen már akkor esély van bármilyen nemű veszélyre, balesetre, ha kitesszük a lábunkat otthonról. A síelés és maga az utazás is lehet veszélyes, ha nem készülünk fel megfelelően, de ez lényegében bármire igaz lehet.

Ahhoz, hogy síelni mehessünk, utaznunk kell, vagyis az autót is fel kell az utazásra készíteni. Ezenkívül természetesen a ruhatárunkat is a hideghez kell igazítani, és a speciális síruházaton kívül vastag, réteges öltözködést kell biztosítani mindenki számára. A megfelelő sízéshez szükséges felszerelés nem azt jelenti, hogy feltétlenül újnak és méregdrágának kell lennie. Az öltözéken túl legyen nálunk magas faktorszámú fényvédő krém, ajakápoló és napszemüveg is. Ezek mind nagyon fontos kellékei a bőröndünknek.

Még mielőtt a bőröndök tartalmát összeállítjuk, kezdő síelőként mindenképp olyan sítúrát érdemes szervezni, ahol a tudásszintnek megfelelő pályák is rendelkezésünkre áll. Az sem árt, ha első úti célul nem nagyon távoli helyet szemelünk ki magunknak, mert nehogy már az utazás hosszúsága elvegye a család kedvét. A kezdők, gyerekek számára a hatalmas pályák látványa akár félelmet is kelthet, ezért jó, ha felvonó működik a pályán, mert meggyorsítja és kényelmessé teszi a síelés élményét. Ráadásul kalandot is jelenthet annak, aki még sosem használt felvonót.

Nagy árkülönbségek lehetnek bérletek/helyek között. A drágább pályaszállások a sízésre alkalmas pályák közelében vannak, így oda már nem kell utazni, ám, ha apartmant foglalunk, az nem biztos, hogy a pálya közelében van, ezért még az oda-vissza utazásokkal is számolni kell.

Figyelembe kell venni a szezonokat is. A decemberi időszak biztosan csúcs, ezt azt is jelenti, hogy sokan utaznak síelni, és sokkal mélyebben a zsebbe kell nyúlni, mint szezonon túl.

A síelésben benne rejlik annak eshetősége is, hogy kisebb vagy nagyobb baleset történik, ezért egyáltalán nem árt, ha utas- és balesetbiztosítást is kötünk a család minden tagjára.

Az utazás előtti időszakban érdemes felkészítő edzésbe kezdeni. Akár már egy hónappal tudatosan ráállíthatjuk szervezetünket a másfajta megterhelésre.

Az utazáshoz való felkészülés abból is áll, hogy az itthon hagyott otthonunk védelméről is gondoskodunk. Nemcsak annak zárásáról győződjünk meg, hanem ha háziállataink is vannak, akkor bizony az ők gondozásukat is meg kell oldani arra az időszakra, amíg nem tartózkodunk otthon.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)