Jump to content

Intenzív emlékbevésés

2018. 11. 22. 19:00

Már talán leülepedett bennünk a nyaralás során átélt élmény, és már csak a múlt egy szép emléke. A fotókat visszanézegetve még mindig rácsodálkozhatunk arra, hogy hol jártunk, mit láttunk, azonban idővel a fotók is veszítenek értékükből, mert nem tudunk emléket társítani a látottakhoz.

Bármilyen fotót vizsgálunk meg, évek múlva talán azt sem ismerjük fel, hogy hol készült a kép és mikor. A hagyományosan előhívatott fotókkal nehezebb dolgunk van, de a telefonnal készített és a valamilyen hordozón tárolt képeket mappába rendezve, elnevezve tárolhatjuk, és még az elkészítés dátumát is leolvashatjuk. Mégis okoz nehézséget az, hogy felidézzük a fotó készülése közbeni emlékeket. A fotók személyes kincseink, mindenki ragaszkodik azokhoz, azonban ha szeretnéd egy utazás eseményeit sokkal mélyebben elmenteni, akkor használj mást is.

Mondjuk az elmédet. Tréningezd magad. Egy utazás után amúgy is el szoktuk mesélni barátainknak, családtagjainknak, hogy milyen élményben volt részünk. Minél több emberrel osztjuk meg az emlékeinket, annál élénkebben él, hiszen hiába nem voltak jelen az utazásnál, mégis kisegíthetnek egy-egy emlékfoszlánnyal. Tapasztalhattál már olyat, hogy többen voltatok együtt nyaralni, családdal vagy barátokkal és évekkel később emlékek felidézésébe kezdve számos kedves pillant jelent meg ismét előttetek, azonban mindenki egy kicsit másképp emlékezett a történetekre. Volt, aki hozzárakott olyan pluszt a sztorihoz, amit te nem is láttál, mert épp máshová figyeltél, és fordítva. Történhetett olyan, hogy egy-egy képkocka mintha ki is esett volna a fejekből, és a visszaemlékezéssel újból bevillantak. Ezért érdemes a fotókat gyakrabban nézegetni, és ha többen voltunk a nyaraláson, akkor őket is vonjuk be az emlékek felidézésébe. Nemcsak fotók, de videofelvételek is készülhetnek. Még néhány mosolygós percet is okozhatunk magunknak, ha meglátjuk egykori önmagunkat.

Az emlékek felidézését támogatod, ha a készült fotók mellé még naplót, feljegyzést vezetsz az átélt élményeidről. Jegyezz fel mindent. Talán még lényegtelen apróságnak tűnő momentumra is kitérhetsz, mert évek, évtizedek múlva még annak is nagyobb jelentősége lesz. Milyen zene szólt akkor, amikor autóval utaztatok? Milyen dalra buliztatok? Egyáltalán, milyen autóval utaztatok? Sima volt a repülőút, esetleg történt valami szokatlan, izgalmas? Ezek mind fontosak lesznek évek múlva, nosztalgiázás során.

Ha tele vagy kreativitással, akkor a napló nemcsak szöveget örökíthet meg, hanem akár rajzokat is. Rajzold ki, ami benned van. Ugyancsak emlékeket lehet előcsalogatni egy préselt növénnyel, ami a naplóba oldalai közé bekerült. Egy szalvéta, egy prospektus, egy képeslap, bármi hozzájárulhat ahhoz, hogy eltöltse lelkünket jó érzéssel az egykori utazás pillanata.

A múlt felidézését még a jelenben meg kell alapozni. Mindenki életében volt már olyan nyaralás, olyan hely, amelyik annyira jó volt, hogy szívesen állítottuk volna meg az időt. Ha élvezzük a látványt, el szeretnénk magunkban a lehető legjobban raktározni az élményt, igyekezzünk a külvilágot kizárni akkor, amikor ezt a csodát átéljük. Fogadjuk be a látvány, és azt az érzelmet, amely magával ragad, így később is könnyebb lesz visszaemlékezni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)