Jump to content

Ősszel és télen sem unalmas a magyar vidék, csak találni kell bortúrát

2018. 10. 26. 19:00

Az ősz tele van csodákkal, ha hagyjuk, hogy megtaláljanak azok, vagy mi vagyunk olyan élelmesek, hogy élünk lehetőségekkel. Az ősz jellegzetes gyümölcse a szőlő, és mi készül belőle?

Természetesen a borról van szó. A borozás igazán kellemes lehet. A családdal, a barátokkal, a párunkkal összeülni és a kellemes bor íze mellett társalogni lelket melengető. Történhet ez otthoni keretek között is, de izgalmasabb borospincékbe ellátogatni. Még jobb részt venni egy bortúrán. A borozás úgy igazán jó, ha nemcsak minőségi bort fogyasztunk, de azt kellemes környezetben és társaságban tesszük. A kirándulást, a borozást, a baráti csapattal való kapcsolattartást egy  eseménnyé lehet összehozni, ha bortúrára adjuk a fejünket.

Jól érezzük magunkon, hogy a feszültségek, az elfoglaltságok annyira kicsavarnak minket, hogy vágyunk a pihenésre. Akinek a pihenés nem a passzív, semmittevő heverészést jelenti, hanem azt szeretné, hogy más legyen a környezete, bátran felkeresheti Magyarország borvidékei ősszel és télen is. A más környezet, a hazai borvidékek szépsége, a barátokkal való borozás nagyon sok élményt adhat.

Nem véletlenül van egyre nagyobb keletje a bortúráknak, hiszen érdemes úgy kiszakadni a hétköznapokból, hogy azt a borozás és a kirándulás elemeivel kötjük össze. Ehhez arra van szükség, hogy legyen némi szabadidőnk, amit arra tudunk és akarunk fordítani, hogy elutazzunk családunkkal, barátainkkal és átadjuk magunkat a pihenés boros változatának.

Igenis szakítani kell időt magunkra, valamint társas kapcsolataink ápolására. Amivel nem foglalkozunk, az ugyanis elromolhat, és ez igaz lehet mindenre. Ki kell szakadni megszokott közegünkből. Kicsiny hazánk nemcsak nyáron szép és nemcsak a nyári programok adhatnak sokat. A Balatont ugyan nyaranta látogatjuk leginkább, azonban ősszel és télen is tartogathat csodákat számunkra. A Balaton környéki borospincék látogatása talán nyáron sem maradhat el, de az őszi és téli balatoni táj is csodás látvánnyal ajándékozhat meg, főleg, ha a kezünkben tartott pohárból minőségi, finom bort kortyolunk.

Bárhová megyünk bortúrára, tapasztalható, hogy a turisztikai szezon egyáltalán nem érvényesül, így sokkal nagyobb csendre, nyugalomra számíthatunk. Talán éppen erre van szükségünk.

Nem egyszerű egy nagyobb baráti társaság számára egyetlen időpontot kitűzni, de ha sikerül, akkor a közös borozgatás egy nagyon laza, kötetlen és élményekkel dús társasági örömöt jelenthet akkor is, ha a társaságban gyerekek is vannak. Gyermeknek gyermek a társasága, így mindenki számára élmény lehet a bortúra. A hétköznapi feszültségből idegen helyen sokkal könnyebb kiszakadni. Még azok számára is kiváló szórakozást jelenthet a bortúra, aki nem a borok szerelmese, vagy csak most ismerkedik a borokkal. A társaság és a környezet az, ami a kikapcsolódást igazán megadja, de talán még alapszintű borászati ismeretekkel gazdagodhat, és talán újabb borkedvelő személlyel gazdagodik a világ.

A bortúra nemcsak azt jelenti, hogy kiszakadunk hétköznapi környezetünkből, és nem is szimplán alkoholfogyasztás, hanem komplex élményt nyújthat. Azon túl, hogy esélyt és lehetőséget adunk magunknak arra, hogy megismerjük a borokat, annak kultúráját, ismeretekkel felfegyverkezve sokkal hozzáértőbb módon tekintünk a borra.

A bortúra a borvidék számos lehetőségével is kecsegtet. Kulturális programokon túl lehetőségünk van a fizikai aktivitásra is, felkereshetünk túraútvonalakat, fürdőket, helyi látványosságokat, múzeumokat. A baráti kapcsolatok megerősítését és az egyéni felfrissülés lehetőségét adják a bortúrák.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)