Jump to content

Az őszi erdő adja

2018. 10. 03. 19:00

Megérkezett az ősz a maga minden negatívumával, vagyis a hideggel, a széllel, az esővel és az egyre korábban sötétedős napokkal. Mielőtt belekeserednénk ebbe, élvezzük az ősz minden pozitívumát, mert az is van bőven.

Ősszel már több ruharéteg kerülhet ránk, amelyet főleg reggel és estefelé élvezünk igazán, de napközben fokozatosan távolíthatjuk el magunkról a felesleget. Egyre több ugyan az esős órák száma, és van, hogy napfényt sokáig nem láthatunk, de az ősszel is számítani lehet még verőfényes napsütésre, kellemes időre. Talán már nem lesz olyan ereje a napnak, mint nyáron, de egy kellemes sétára, kirándulásra a lehető legjobb idővel szolgálhat az ősz.

A természet ilyenkor hihetetlen változáson megy keresztül. Mielőtt ledobnák magukról a fák és a bokrok a leveleiket, azelőtt olyan színpompában díszelegnek, hogy az összhatás mégis jó hatással van az emberre. Tetszik ez a szemnek és a szívnek egyaránt. Nem csoda, hogy sokan keresik fel ősszel is az erdőket, hogy kisebb, vagy nagyobb túrákat tegyenek meg.

Egy-egy séta, esetleg egy hétvégi kirándulás a hazai hegyek erdeiben olyan pluszt adhatnak, amelyhez máshogy nem juthatnánk. Hányszor mondják azt, hogy amikor energiakészletünket teljesen feléljük, akkor a természetből lehet azt a leginkább visszanyerni. A növények és az állatok közelsége segít abban, hogy elengedjük a hétköznapi frusztráltságunkat, szorongásunkat, és ne kelljen semmin sem agyalni. Az erdő az a hely, ahol igazán eggyé válhatunk a természettel. Minden belégzés újjá építheti bennünk a hitet és egy-egy csíkkal növelheti energiaszintünket. Maga a természet van ilyen jó hatással, és akár egy fa tövében leülve is töltődhetünk. Még jobb azonban, ha a természet erejét megtoldjuk a mozgás előnyeivel és élményével. Egy erdőben tett túrázás kellemesen kifáraszthat, megmozgathat. Nemcsak egy egyszerű mozgásforma ez, amelyet bárhol végezhetünk. Az erdei séta sokkal több ennél. Olyan érzésünk lehet abban a környezetben, mintha hazaértünk volna. Teljesen ösztönös, ősi és természetes érzés, hiszen otthon is vagyunk. A fák, növények, állatok társasága olyan erővel hathat ránk, hogy az elme kitisztul, új lehetőségek bukkannak fel gondolatainkban, mindeközben megnövekedhet az állóképességünk, erősebbé válhatunk minden egyes erdőben tett látogatásunkkal. Nemcsak fizikailag erősödhetünk a kirándulásaink során, hanem az életünkben jelentkező változásokat is kezelhetjük másképp, sokkal rugalmasabban.

Amikor nehéznek érezzük az élet terheit, akkor azt a megoldást keressük, amely kijuttat ebből az állapotból. Ilyenkor érdemes visszatalálni a természethez, és az őszi természet csodaszépet nyújthat a szemnek, a léleknek, erőt adhat a testnek. A család minden tagjának ugyanezt a lehetőséget biztosítja, miközben a családi összetartozást is erősítheti egy őszi erdei kirándulás. Figyeljünk oda magunkra, társas kapcsolatainkra és amikor csak lehetőségünk adódik, keljünk útra.

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: pixabay.com)