Jump to content

Ördögi egy medence, csak bátraknak

2018. 08. 09. 19:00

Nagy utazó vagy imádod a magasságot és a vizet? Tudunk neked egy olyan helyet, ahol ez egyben megtalálható, nem is akármilyen formában. Ide tényleg sokat kell utazni, de a látvány és az élmény feledhetetlen.

A vízesés szó hallatán melyik vízesés jut eszedbe? Talán elsőként a hazánkban található szilvásváradi Fátyol-vízesésre gondolsz, de eszedbe juthat a Niagara, vagy Viktória-vízesés is. Ez az utóbbi lesz az, amelyet egyre több vállalkozó kedvű, kalandokra vágyó turista keres fel.

A Zambia és Zimbabwe határán található Viktória-vízesés az akkori brit királynőről kapta a nevét, amikor 1855-ben első európaiként megpillantotta David Livingstone felfedező. Eredeti neve mennydörgő gőzölgést jelent, amelyet talán el is tudunk képzelni, de ha saját szemünkkel is megpillantjuk, akkor nyer igazán értelmet. A 61 és 108 méter magasságból lezúduló víz 1708 méter szélességnyi területen zúdul alá. Ezzel a világ legszélesebb vízeséséről van szó. Látványa lenyűgöző, a vízesés körüli terület pedig legalább annyira értékes és különleges, ezért mind Zambia, mind pedig Zimbabwe nemzeti parkká nyilváníttatta a területet, valamint 1989 óta az UNESCO világörökségeként szerepel.

A Zambézi folyama táplálja vízzel a Viktória-vízesést. Az 1708 méter széles zuhatagot sziklák, és sziklákból álló szigetek osztják öt felé, így mind az öt vízesésnek külön neve is van: Fő-zuhatag, Keleti-zuhatag, Lópatkó-zuhatag, Ördög-vízesése és a Szivárvány-zuhatag. A magasból a víz egy 25-75 méter széles szakadékba zúdul alá, majd egy erre merőleges csatornán jut az úgynevezett Fortyogó Üstbe. A szárazabb évszakokban ennek a vízgyűjtőnek a mélysége körülbelül 17 méter mély, de az esős időszakban ez megduplázódhat.
A turisták csakis a szárazabb hónapokban közelíthetik meg a vízesést, vagyis május és október között. Ilyenkor ugyanis a vízesés pereméig el lehet merészkedni a zambiai részen. Sőt, a még kalandvágyóbbak fürdőzhetnek a természet által kialakított medencékben. Az évezredek természeti munkája ugyanis olyan mélyedéseket alakítottak ki a vízesés területén, amelyek medenceként is használhatók, így fürdőzni, úszkálni is lehet.

Az Ördög-medence is pont ilyen. Kalandvágy ide vagy oda, a látogatókat tapasztalt vezetők kísérik a természetes medence biztonságos részére. Habár olyan részekre merészkedhetnek a turisták, ahol a víz sodrása lassabb, és tapasztalt vezetők kalauzolják a vendégeket, még így sem veszélytelen ez a móka. Mégiscsak őrült magasságban, mégiscsak sziklaperemen található az Ördög-medence, és még az elnevezése is sokat sejtető.

Ebben a hőségben nincs más vágyunk, mint vízben, víz közelében lenni. A Viktória-vízesés tehát ideális hely lehet. Az Ördög-medencéjében megmártózni nem túl általános, mivel keveseknek adatik meg annak lehetősége, hogy a Viktória-vízesés egyik természetes medencéjében fürdőzzön, kénytelenek vagyunk videón megnézni.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: tongabezi.com, voyazed.com | videó: youtube.com)