Jump to content

Hol vagy otthon? Belőled ered

2018. 06. 17. 19:00

Sokan keresnek jobb jövedelmi forrást külföldön. Hamar megtapasztalják a külföldi munkavállalók, hogy a nagyobb fizetésért nagyon meg kell dolgozni, és ahhoz, hogy igazán megérje kint lenni, spórolni kell. A pénzért nem csak fizikailag kell megdolgozni, hanem lelkileg is.

Más úgy külföldre utazni, hogy kisebb vagy rövidebb időre elhagyjuk hazánkat, otthonunkat azért, hogy új országokat, kultúrákat fedezzünk fel, de akkor is számos tapasztalattal bővülhetünk. Megint más az, ha a kényszer vezérel külföldre a jobb élet reményében. Aki nyaralni megy egy idegen országba, ott csak rövidebb időt tölt el, ám aki dolgozni megy, nem éri meg kicsiben gondolkodni. Vannak köztünk olyanok, akiknek könnyebben megy kiszakadni saját hazájából és egy idegenben boldogulni. Nem számít, hogy nincsenek körülötte a családtagjai, barátai, viszonylag könnyedén elboldogul bármerre, a lelkét nem tépdeli a honvágy, a haza hiánya. Amolyan magányos farkasként ott boldogul, ahol éppen van. Mások számára még egy rövidebb nyaralás is olyan honvággyal jár, hogy csak az otthon melegével orvosolható. Ők azok, akinek egy-egy nyaralás éppen elég a külföldből. Vannak azok, akik időről-időre munka vagy nyaralás céljából útra kelnek és akár hosszabb időszakot is kint töltenek, de vágynak haza, haza húzza őket szívük.

Utazni, világot látni nagyon jó dolog. Sokat tanul mindeközben az ember. A külföldi munkavállalás pedig a tanulás mellett pénzt is hoz a pénztárcába, de tapasztalattal is bővít. Bármennyire is jó külföldön lenni, még a kiváló nyelvtudás mellett is érezheti idegenül magát az ember. Hiába beszéli valaki jól az adott idegen nyelvet, okozhat frusztrációt annak érzése, hogy senki nem beszél magyarul.

Ha egy másik országban járunk, el kell fogadnunk az ottani szokásokat, alkalmazkodnunk kell. Elképzelhető, hogy a helyi gasztronómia meg sem közelíti a magyart, se ízben, sem hozzávalókban. Az is előfordulhat, hogy az ott megvásárolt termékekből elkészített étel sem fogja azt az ízt adni, mint amit itthon készítünk el.

Külföldön járva azt is érezhetjük, hogy idegenek vagyunk. Hiába van mögöttünk nyelvtudás, és akár már egy ideje ott is élhetünk, mégis sokszor hasíthat az emberbe az, hogy idegenek vagyunk. Ez az érzés pedig elgyengíthet, elbizonytalaníthat, nem érezzük magunkat biztonságban.

Ha külföldön dolgozunk és élünk, de nincs a közelünkben egy családtag sem, akkor felértékelődhet a család fogalma. Egy idő után elképzelhető, hogy vágyunk az olyan családi összejövetelekre, amelyeken azelőtt nem szívesen vettünk részt.

Ha pedig gyökereink nem tartanak otthon, családtagjaink már nem élnek, vagy mindenki éli a saját világát és külföldön minden értelemben rátalálunk arra, amit kerestünk, akkor rájöhetünk, hogy az otthon ott van, ahol jól érezzük magunkat. Az otthon érzése tehát belőlünk fakad.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | képek: igovernment.in, lawsforimmigration.com, deutschland.de)