Jump to content

Mobil kalandra fel!

2018. 05. 18. 19:00

Tegye fel a kezét az, aki most azonnal szívesen maga mögött tudná otthonát, munkáját, és csak néhány napra elvonulna a világ elől családja körében? Jól sejtettük, szinte mindenki. Közeledik a nyár, a nyaralás ideje. Megvan már, hogy hová mentek? És mivel?

A belföldi és a szomszédos országokba való utazáshoz legszívesebben személygépkocsival indulunk, azonban már nagyon is elérhető lett a repülőgép használata is. Az utazásnak is nagy anyagi vonzata van, de bárhol töltjük a pihenés idejét, a szállásért is fizetni kell.

Már a 70-80-as években is éppen emiatt tettek szert családok lakókocsira vagy lakóautóra és ma sem elvetett ötlet. Ha csak arra gondolunk, hogy milyen szabad úgy az élet, hogy a mobil otthonunkban alszunk, mindeközben szabadon járhatjuk az országot és a világot, akkor azonnal szert akarunk egy ilyen járműre tenni. De melyikre is? Mi a különbség köztük. 

Nem mindegy, hogy magától megy vagy húzni kell
A lakókocsi önmagában nem képes helyzetváltoztatásra. Az lényegében egy vontatmány, amelyet egy vonóhoroggal ellátott autó képes mozgásra bírni. Nagy előnye a mobilitás, akár minden nap máshol hajthatjuk le a fejünket. Ezt a nagy szabadságot csak az töri meg, hogy nem lehet lakókocsit vontatni mindig és mindenhol. A kempingezés azonban sokkal élvezhetőbb egy lakókocsiban, mint sátorban. A kempingben kijelölt helyet elfoglalva, a lakókocsit az autóról lekapcsolva oda megyünk, ahová csak akarunk. A lakókocsi tehát úgy működik, mint egy guruló apartman. A lakókocsi vontatására azonban vonóhoroggal rendelkező erősebb autóra van szükség. A lakókocsi vontatásával együtt egy igen hosszú járművet kapunk, aminek navigálása okozhat problémát. Az üzemanyag megnövekedett fogyasztásával is számolni kell.
A lakóautó más. Egy önálló autóról van szó, amely magában foglalja a személygépkocsi és a lakókocsi vonásait is. Mivel semmit nem kell külön vontatni, így a manőverezés és a haladás is sokkal egyszerűbb és gyorsabb is. Lakóautóval nem kötelező kempinge beállni. Sokkal inkább azt a nyaralást képviseli, amikor sokat utazhatunk, kalandokat kereshetünk, mindezt a saját járművünkkel, és nem kell idegen helyen álomra hajtani a fejünket. A lakóautó a használójának igényeihez képest lehet nagyon felszerelt és puritánabb is. Mindenki úgy rendezi be, ahogy akarja és lehetősége van rá. Érdemes azonban mindent megfelelően rögzíteni, mert az ismeretlen terepen való mozgás nagy károkat eredményezhet.

Ha szeretnénk kitörni a keretekből, amit az általános nyaralások képviselnek életünkben, akkor a lakókocsi és a lakóautó ehhez igazi társ lehet. A lakóautóval még nagyobb a szabadságunk és mozgékonyabb is, mint egy lakókocsi. Ez utóbbi akkor kiváló megoldás, ha egy helyen szeretnénk hosszabb időt tölteni. A lakókocsi lecsatolása után adott a szabadság. Csináljuk a kedvet:

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | outdoorwarrior.com, calypsocampervans.com.au/képek | youtube.com/videó)