Jump to content

Értékmegóvás a Plitvicei-tavaknál

2018. 05. 07. 19:00

Ahogy közeleg a nyár, egyre többen vágyunk már kiszakadni a megszokott közegünkből. Kecsegtet a nyaralások időszaka, sokan pedig Horvátországot választják úti célul. A tengerparton kívül más látnivalót is meg lehet nézni.

Olyan ország vagyunk, amelynek egyáltalán nincs tengerpartja. Ha nagy, egybefüggő vizet szeretnénk látni, akkor a Balatonig, vagy más kisebb tóig kell mennünk. Sokan keresnek fel nyaranta környező országokat, hogy élvezhessék a tengerpart adta lehetőségeket, látványt. Horvátország az egyik legkedveltebb úti cél, ám ugyanebben az országban található egy olyan vidék, amely Európa szerte is az egyik legszebbnek van minősítve, ez nem más, mint a Plitvicei-tavak. A tórendszer és környezete nemzeti parkként működik, és 1979 óta szerepel az UNESCO világörökségei között.
A Plješivica hegyvonulatainak lábainál több kis folyó találkozik, amelyek együttesen alakították ki és táplálják a Plitvicei-tórendszert. A lépcsőzetesen kialakult tavakat vízesések táplálják és teszik elképesztően gyönyörűvé a tájat.

A hírnév átka
A tizenhat tó 150 méteres különbséggel helyezkedik el egymás alatt. A Plitvicei Tavak Nemzeti Park a horvát nemzeti parkok legnagyobbja és egyben az első, amelyet létrehoztak 1949-ben. Még mielőtt nemzeti parkká nyilvánították a területet, sokkal korábban felismerték a terület különlegességét, szépségét, természeti értékeit. A világörökség listájára való felkerülése azonban világszerte hírnevet adott a tórendszernek, és turisták tömege keresi fel évente. Különböző nehézségű útvonalakat megtéve egyesülhet a természettel a világ minden tájáról érkező turista. És teszi is minden évben egyre több. Márpedig az, amit a természet évmilliók alatt munkált meg, azt az ember rövid időn belül képes tönkretenni.
A turisták közkedvelt úti céljává vált a tavak meglátogatása, amely azonban hatással van a természetre, a térségre. Ahogy felismerték a terület szépségét, értékét, úgy most azt is fel kellett ismernie, hogyan mentesítsék a gyönyörű vidéket ennyi ember befogadásától. Ahhoz, hogy ne kerüljön le a Plitvicei tavak az UNESCO világörökség listájáról csökkenteni kell az odalátogató emberek számán, amelynek lehetséges megoldása a belépőjegyek árának megemelése.
Valamit muszáj volt tenni, ugyanis a tavalyi évben 1,7 millió turista kereste fel a vidéket, amely őrült megterhelést jelent a környezetnek. A belépőjegyek kétfélék. Van egy, amely 16 óráig érvényes, és a másik 16 órától vásárolható. Fő szezonban, azaz a nyári időszakban, júliusban és augusztusban a jegyek lényegesen drágábbak lesznek, mint az év más időszakában. Egy felnőtt jegy 10 ezer forintba kerül, míg a gyerekjegy közel 5 ezer forintba. A délutáni, vagyis a 16 óra utáni jegyek némileg olcsóbbak lesznek, de még így is jelentősen megemelik az árakat. Az árak emelésén kívül még a területrendezésnek is illeszkednie kell az előírásoknak ahhoz, hogy nehogy lekerüljön a térség a világörökségi listáról.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: marmalade.co.hu | touropia.com, aquiziam.com/képek | youtube.com/videó)