Jump to content

Egy spanyol város a sziklák alatt

2018. 02. 26. 19:00

Ami különleges, az vonzza az embereket. Amit emberi kezek alkottak, de abba a természetet is belevonják, az még különlegesebb, így az emberek érdeklődését is felkelti. A spanyol kisváros építészete igazodott a természet adta lehetőségekhez, ettől is olyan vonzó.

Annyi szépség vesz körül akár hazánkban is, de szerte a világban találhatók izgalmas és gyönyörű helyek. Egy spanyolországi kisvárosban a természethez igazodva telepedtek meg az emberek. A Cadiz tartományban található Setenil de Las Bodegasban pedig sziklából van sok, így oda építkeztek. A Rio Trejo folyó mentén húzódó városka éppen arról lett nevezetes, hogy sziklába vagy az alá építkeztek a település bizonyos részén.

Pontos adat nincs arról, hogy mióta lakott a sziklás rész, azonban a régészeti leletek alapján ismert, hogy már a XII. században mórok felépítették itt erődítményeiket akkor, amikor a keresztények elleni támadásokat akarták visszaverni. Nemcsak erődítményeket, de otthoniakat is a sziklába vájva teremtették meg. A természet erejét akarták bevonni annak érdekében, hogy megvédje őket a betolakodóktól. Az elgondolás jó volt, sokáig sikerült is, egészen 1488-ig, amikor az erődvárost végül sikerült bevenniük a keresztényeknek. Így is visszavertek a mórok hét támadást, nyolcadjára azonban mégiscsak sikerült a spanyoloknak meghódítani a sziklavárost.

Az egykori csatározások helyszíne ma szelíd kisvárosi képet mutat. Senetil de Las Bodegas híres a hófehér házairól, amelyek egy része a sziklák alatt húzódik. Az egykori erődváros borászata miatt is virágzott egykor. Amikor a keresztények betelepültek, olaj- és mandulafákat ültettek, valamint szőlővel kezdtek el foglalkozni. Olyan jól sikerült, hogy a szőlőből készült boruk híres lett. Addig lehetett ez így, amíg egy filoxera járvány miatt a szőlőállomány el nem pusztult. Akkor bezárták majdnem minden pincét is. Két szőlőültetvény a mai napig működik, úgyhogy az egykor borászatáról ismert városkában még mindig lehet bort fogyasztani, de ugyanúgy híres sertéshúsáról, mézéről, olívaolajáról is. Ha Setenil de Las Bodegasba látogatunk, akkor világszínvonalú éttermek és cukrászdák is várják a látogatókat.

Mára egy háromezer fős kisváros, amely fő látványosságát az óriási sziklafalak alatt nyomorgó házak adják. Olyan, hatással van a látvány, amely azt az érzést kelti az emberben, hogy a házak voltak előbb, és a sziklák úgy dagadtak ki a földből, mint egy meleg hatására megkelő tészta a fazékból. A sziklák kiváló hűtést biztosítanak az épületeknek a mediterráni nyár idején, télen pedig megtartják a meleget.

(Forrás: marmalade.hu | minube.com/képek | youtube.com/videó)