Jump to content

Kanapészörfölj idegennél, vagy ajánld fel a sajátodat

2018. 02. 13. 18:00

Aki szeret utazgatni, új helyeket felkeresni, új embereket megismerni, az a kalandokat is keresi és kedveli. Egy utazás mindig izgalmas, és vannak, akik az odautazást és a szállást is sajátosan oldják meg.

A legtöbben a hagyományos utazási eszközöket használják, hogy céljukhoz eljussanak, míg mások stoppolnak. Egyesek csak egy hátizsákot vesznek a hátukra és úgy indulnak útnak.

Ha kiválasztottuk az úti célunkat, és megszerveztük azt is, hogy milyen közlekedési eszközzel jutunk el oda, akkor még foglalkozni kell a szállás kérdésével is. Ez egy utazás megszervezésének másik nagyon fontos lépése és persze egyáltalán nem olcsó. Egy másik jelentős összeget ki kell adnunk annak érdekében, hogy az idegenben tartózkodásunk alatt legyen hol álomra hajtani a fejünket. A kalandvágyók azonban a szálláskeresés során is bevállalhatnak meredekebb megoldásokat. Az egyik lehetőség, hogy ott szállnak meg, ahol az éjszaka éri őket. Semmi nincs előre megszervezve, megrendezve. Ha pedig az időjárás is engedi, akkor akár a szabad ég alatt, hálózsákban is lehet pihenni néhány órát.

Ezt persze csak az igazi kalandorok választják. Akik mégsem a megszokott szállásfoglalást szeretnék használni, azok számára van egy másik lehetőség, amelyet úgy neveznek, hogy couchsurfing. Ha magyar szóval szeretnék illetni, akkor kanapészörfnek kell hívni. A couchsurfing azt jelenti, ha valakinek van az otthonában egy szabad kanapéja, ágya, vagy annyi szabad hely az egyik helyiség padlóján, hogy oda egy hálózsákot ki lehet teríteni, akkor azt szívesen megosztja egy országába, városába érkező idegennel. Mindez nem egy jövedelmező üzletág, hiszen ezt a couchsurfing közösség ingyen és bérmentve teszi mindezt. Sőt ha valakinél ezen a rendszeren belül szállást kapunk olyan kötelezettségünk sincs, hogy viszont kell látnunk a szállásadónkat. Azaz nem feltétlenül, csak akkor, ha épp Magyarországra tervez látogatást, ráadásul a mi városunkba.

A couchsurfing közösségébe úgy tartozhatunk, hogy regisztráljuk magunkat az oldalon, mindezt ingyen. E-mail címmel vagy Facebook profillal lehet belépni az oldalra. Az adatlap kitöltése után kereshetjük a számunkra ideális kanapét szerte a világban, és a miénkre is lecsaphat egy idegen. A világ bármely pontjára eljuthatunk úgy, hogy még a szállásért sem kell fizetni.

A kanapészörf ráadásul arra is jó, hogy külföldiekkel lépjünk kapcsolatba. Ha nem is szeretnénk sehová utazni, akkor elszállásolhatunk néhány napra más utazókat. A couchsurfing oldala nemcsak a szálláshely keresésére alkalmas, hanem az információ begyűjtésére, cseréjére és a tájékozódásra is. Tájékozódhatunk eseményekről, és olyanokkal is felvehetjük a kapcsolatokat, akik azon a helyen tartózkodnak, ahová mi is menni szeretnél. A kanapészörfben nemcsak az ingyenesség a vonzó, hanem az is, hogy gyakorolhatjuk az idegen nyelvet, új emberekkel és kultúrákkal ismerkedhetünk meg, mindegy, hogy minket szállásolnak el, vagy mi adsz helyet valakinek. Ha keressük és szeretjük a kalandokat, akkor a kanapészörföt ki kell próbálni.

(Forrás: marmalade.hu | tripsavvy.com, routard.com/képek | youtube.com/videó)