Jump to content

Kiváló téli és természeti sport a síelés. Csatold a lécet!

2018. 01. 12. 19:00

Ha tél, akkor hideg. Ha hideg, akkor mire asszociálunk a legtöbben? Természetesen a hóra. Az idei tél eddig nem mutatta meg igazi tulajdonságait, de síelni vágyó magyarok hozzászoktak már ahhoz, hogy ha téli sportra vágynak, a közeli országok hegyvidékeire látogatnak el.

Ha az időjárás is kegyes hozzánk, akkor hazai pályákon is leereszkedhetünk síléceken, de sokan időzítik szabadságuk egy részét a téli időszakra, hogy a közeli vagy távolabbi országok hegyeit meghódítsák két léccel a talpuk alatt.

A síelés tipikusan téli sport, mondhatni klasszikus. Nevezhetjük természeti sportnak is, hiszen a havas táj látványa legalább olyan fontos tényező, mint maga a siklás és a gyorsaság.  Azontúl, hogy élvezetet nyújt az ember számára, még kiváló mozgásforma is. Nemcsak a léleknek ad sokat, hanem az emberi fizikumnak is. A siklás élménye kellemes és szórakoztató kikapcsolódási forma, miközben az egész testet igénybe veszi, edzi. A síelés az a sport, amely kihat a szellemre, a testre, a lélekre úgy, hogy közben közelebb hoz a természethez is. Aki egyszer belekóstol és megérzi a léceken való csúszás élményét, mindig vágyni fog rá.

A síelés már valószínűleg az időszámításunk előtti időszakban létezett ott, ahol a hóval minden nap találkozott az ember.

Egy időben nagyon sok magyar járt külföldi országok síparadicsomaiba azért, hogy hódoljon a téli sportnak. A síszezonban nagyon sokan látogatnak olyan helyekre, ahol síelni lehet, és a sportág köré turizmus épült ki, aminek keretén belül az odalátogató sportolhat, jól szórakozhat, helyi ételeket és italokat kóstolhat meg, élvezheti a vendégszeretetet. Ezt a téli sportot éppen ezért sokan az anyagi jóléttel hozzák összefüggésbe. A síelés tehát amolyan úri szórakozás, amelyet csak az engedhet meg magának, akinek jól megy.

Felmérések szerint az a tapasztalat, hogy a sílécet felcsatolók életkora egyre idősebb, és kevés a fiatal. A síelők többségének életkora a középkorú és idősebb korosztály, vagyis idősödik a síelő társadalom, míg nincs a fiatalok életébe bevezetve és megszerettetve a sport. Márpedig a síelés nagyon sokat ad. Gondoljunk csak a szánkózásra, hogy milyen szuper érzés a havas domboldalon, vagy lejtőn lecsúszni. Milyen rossz érzés, amikor a lejtő véget ér és lehet visszamászni a domb tetejére. Nos, a síelés ennek többszörös élményét adja meg. A megfelelő felszereléssel lecsúszni a havas lejtőn igazán mámoros érzés. További értéket ad a vakítóan fehér hó látványa, a havas téli táj. A friss és tiszta levegőn való mozgás szinte életerővel tölt meg mindenkit. A szabadban űzött sportokra amúgy is a természetközeliség ad pluszt, nincs ez másképp a síeléssel sem. Családok sokasága dönt úgy minden évben, hogy a nyaralás mellé beszúr magának síelést is. Kiváló közös utazás, program, amely során mozgásra motivál mindenkit, és az együtt töltött idő értéke sem kétséges.

A síelés egész testet megmozgató és igénybe vevő sport, ám úgy fáradunk el, hogy attól nem szenvedünk. Kellemes fáradtságot érzünk utána, tele leszünk élménnyel, egészségesebbnek érezzük magunkat mind fizikailag, mind pedig lelkileg is. Ha síelés céljából utazunk el, akkor beiktatható városnézés, napozás a hegyoldalban, közös beszámolók és beszélgetések is összehozhatják az embereket. A fűtött libegők és felvonók csak plusz élményt nyújtanak, mint ahogy a hüttében való pihenés, melegedés is.

(Forrás: marmalade.hu | besthealthmag.ca, giphy.com, learnenglishteens.britishcouncil.org/képek)