Jump to content

Kávézz a világban – 2. rész

2017. 12. 05. 17:00

Mindennapi rutinoddá vált, hogy az álmos reggeleket egy csésze feketével indítod? Az a jó, hogy bárhová utazol a világban, erről az élvezetről nem kell lemondanod. A kávéfogyasztásnak azonban más-más hagyománya lehet idegen helyeken. Körbe néztünk a nagyvilágban.

A magyarok szeretnek kávézni, és sokunknál nemcsak a reggeli kávé a fontos, hanem napközben is elfogyasztunk több feketét. Amolyan túlélő segélycsomagunk alkotóeleme a keserű fekete. Szerte a világban nagy kultúrája van a kávéfogyasztásnak, de ahány ország, annyi szokás. Ausztriában már a XVII. század óta fogyasztják a kávét. Akkoriban még nem fogadták a kávéházak a vendégeket, ugyanis mint olyan, még nem létezett, azonban háznál már kortyolgatták az élénkítő nedűt. A bécsiek különösen szerették a kávét, és a történet szerint ezt annak köszönhetik, hogy egy török nagykövet tett Bécsben látogatását, aki el is időzött néhány hónapot ott. A bácsi tartózkodásának ideje alatt pedig kávézgatott. A bécsiek amúgy a lágyabb és kevésbé erős mélange-t kedvelik jobban.

Skandináviába is elért a kávé a hollandoknak köszönhetően, csakhogy ott nem aratott akkora sikert, mint máshol a világban. Legalábbis a kezdetekben nem. Annyira nem, hogy még az ivóedényeket is elkobozták, betiltották a kávé fogyasztását, és ha ez még nem vetette volna vissza az embereket, akkor súlyos adót is kivetettek. A XIX. század elejéig kihúzták azt, hogy a kávéra tudjanak a skandináv emberek hangolódni, de aztán igyekeztek bepótolni a lemaradásukat. Szokás lett otthoni környezetben teadélutánokat tartani, és napi többszöri alkalommal is fogyasztanak a fekete italból. Dániában szinte egymást érik a kávézók, vagy legalábbis az olyan helyek, ahol kávét lehet vásárolni. A norvégok nemcsak nagy fogyasztók, hanem a barista versenyeken rendre jó helyezéseket érnek el.

Németországba is egy holland orvos vitte be a kávézás szokását. A brandenburgi udvar hamar rákapott az élénkítő italra, és nem sokkal később már szerte az országban nyíltak a kávézók. Ahogy csak mi magyarok, úgy a németek is többször isznak kávét, legyen az akár délután is.

Ha a kávézás mesterévé szeretnél válni, akkor az olaszoktól érdemes tanulni. Az egyház tiltotta az ördög italának kikiáltott kávé fogyasztását. A középkorban úgy vélték, hogy annyira isteni nedűről van szó, hogy azt hitetlenek csak úgy nem fogyaszthatják. A kávé elkészítésének tökéletesítése is az olaszokhoz köthető, és mára már teljes mértékkel kultúrájuk része a kávé. Szeretik keverni a világ minden tájáról érkező kávészemeket. Olaszország tehát az eszpresszó hazája, ettől függetlenül szinte sosem nevezik a kávét eszpresszónak. Nem szeretik túlbonyolítani és felesleges szakszavakkal dobálózni. Reggelire cappuccinót isznak, de a nap többi szakában már csak a sima kávét fogyasztanak, vagy ahogyan mi nevezzük, eszpresszót.

A hideg kávé szépít, szokták akkor mondani. Ennek dacára mi forrón szeretjük fogyasztani a keserű italt, de japánban nem. Ott ugyanis sokkal inkább a hideg kávéra esküsznek, mint a melegre.

Amerre csak járunk a világban, a kávéfogyasztásról nem kell lemondanunk, azonban máshol mást és máshogy fogyasztanak. Ha nagy kávés vagy, akkor Olaszországban fogod a legjobban érezni magad.

(Forrás: marmalade.hu | wien2025.info, 4legsgood.files.wordpress.com, giphy.com/képek)