Jump to content

Milyen is az igazi „dolce vita” stílus?

2017. 09. 23. 16:00

Az olasz életérzés hallatán szinte mindenki a „dolce vita-ra" asszociál, amely az élet igazi élvezete, a divat, design, gasztronómia találkozása. De nézzük, hogy az olaszok szerint milyen is az igazi olasz stílus?

Az elegancia és stílus az olaszok vérében van. Olaszország az az ország, amely a külső megjelenést nagy becsben tartja. Persze fontos a belső szépség is, de az olaszok csak akkor fognak értékelni, ha ápolt vagy, kifogástalan ízléssel válogatott ruhákat hordasz, és megjelenésed egy csinos cipővel fokozod. Az olaszok minden alkalomra megtalálják a legmegfelelőbb ruhadarabot és az ahhoz passzoló tervezőt. Ha munkáról van szó, ott van Brioni és Zegna, igazi különleges alkalomra Valentino kreációi a legmegfelelőbbek. Armani újraértelmezte az elegancia fogalmát, Versace pedig a csillogás jelentőségét. De folytathatnánk a sort Prada, Gucci, Missoni, Ferragamo, Ferre, Bottega Veneta nevével is. Egy biztos, ha a stílusos olaszok a luxus tervezők ruháit nem engedhetik meg maguknak, megjelenésüket akkor is körüllengi az elegancia és a kifogástalan ízlés.

Visszafogott luxus és elegancia...

Ha Olaszország hallatán gyakran a macho és rámenős férfiak jutnak eszünkbe, a design esetében erről szó sincs: stílus, elegancia és visszafogott luxus jellemzik az olasz lakberendezést, bútortervezést és belsőépítészetet. Már a híres reneszánsz építész Andrea Palladio (1508-1580) is arra törekedett, hogy oszlopokból, ívekből és alakzatokból is harmonikus egészet komponáljon. Manapság a legfontosabb designelv: a tökéletesen kivitelezett műalkotás. Kedvenc árnyalatok: meleg homokszínek, szürke, bézs, olíva. A formák visszafogottak, gyakran minimalisták, az anyagok ezzel ellentétben különlegesek és magas minőségűek. Azt, hogy Itália a design egyik világszintű központja, mi sem bizonyítja jobban, hogy minden év májusában, Milánóban rendezik meg az egyik legrangosabb bútorkiállítást. Minotti és Natuzzi kanapéi és díványai, Alessi konyhai eszközei vagy Piaggio Vespa motorja mind-mind az olasz design és formatervezés ikonikus alkotásai.

Kulináris élvezetek….

Az olasz konyháról mindenki azt gondolja, hogy jól ismeri, hiszen az olasz éttermek, trattoriák, oszteriák, enotékák és pizzériák a világ szinte minden részén megtalálhatóak. Az olasz gasztronómia hihetetlenül változatos, középpontjában mindig az adott régió jellegzetes és frissen hozzáférhető terményei állnak. Prosciutto, pármai sonka, balzsamecet, bivalymozarella, parmezán sajt, mascarpone mind egyedi olasz termékek, úgy mint a tészták végtelen sora, amelyek formái, színei és íze elvarázsolja még a legnagyobb gurmandokat is.

Az ország gasztronómiai sokfélesége lenyűgöző: a szicíliai paradicsomban gazdag, tengeri étkei, Calabria fűszeres sonkái, Trentino tartomány testes sajtos rizottói, Toszkána nemesen egyszerű zöldséges ételei mind-mind valódi kulináris élvezetet nyújtanak. Az olasz konyha nem egységes és nem felel meg annak, amit a külföldiek a pizza-paszta-rizotto háromszög alatt értenek. Az olaszok számára sokkal inkább regionális konyhák sokságát jelenti, így például Milánóban leggyakrabban sáfránnyal fűszereznek, Dél-Olaszországban és Szicíliában pecorino sajtot, Toszkánában pedig főleg rozmaringot használnak ugyanerre a célra.

(Forrás: marmalade.hu l Kép: pixabay.com)