Jump to content

Ősszel sem kell az utazással leállni, de most válts bortúrára

2017. 09. 12. 19:00

Külföldre sem kell mennünk ahhoz, hogy szép helyeket járjunk be. Érdemes kiélveznünk azt, amit a magyar föld nyújthat számunkra, beleértve a természeti adottságokat és a kultúrát is. Ha pedig élünk is a természet és kultúra adta lehetőségekkel, nagyon jó dolgokat lehet kihozni kis hazánkból.

Az országunknak vannak olyan részei, amelyeket nemcsak a hazai kirándulók szállnak meg, hanem egyre több külföldi turista konkrét úti célja Magyarország egyes részei. A Balaton, annak környéke, más természetes vizeink, különleges építményeink, híres helyeink, gyógyvizes fürdőink vonzzák a hazai és külföldi látogatókat is. Sokan azonban nemcsak nyáron látogatják meg Magyarországot, hanem ősszel is. Még csak nem is anyagi spórolás miatt, hanem a bor miatt is. Habár a borturizmus nem függ az évszakoktól, de a szőlő őszi szüretelésére, a bor készítésének eljárásaira nagyon sokan kíváncsiak. A borturizmus a turizmus egyik nagy sebességgel fejlődő ága, amely azért lehetséges, mert a borfogyasztás is erősödik, valamint nagy szerepe van ebben a hazai bortermelés kézműves jellegének. Ki ne szeretné a szüreti mulatságokat?! Sok esetben a termőhelyen rendeznek szüreti bálokat, borfesztiválokat, ahol arra is lehetőség van, hogy az érdeklődők megkóstolják a különféle borokat. A borozáshoz, a borkóstoláshoz számos más eseményt is társítani lehet, így egy borturizmusba belefér a finom nedű kóstolásán túl a kirándulás, hagyományos, helyi gasztronómiai élmény szerzése, a helyi életmód megismerése. Sőt mi több, még a gyógyvizes fürdőzés is idetartozhat.

A borturizmus tehát dinamikusan fejlődik országunkban is. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen azzal kell gazdálkodnunk, amink van. Márpedig Magyarország jelentős borkészítő hagyományokkal bír. Ami az erősségünk, az nem jelenti azt, hogy a világban is ismert és népszerű. A borturizmus azonban az a terület, az a turisztikai ág, amely megismertetheti a világot a magyar borkultúrával. A turizmus kihathat a borpiacra is, de a borok szervezett kóstolása pozitívan hat a turizmusra is. Az alkoholos nedű a gasztronómiában, a vendéglátásban is kitüntetett szerepet élvez. A magyar borok sokfélék, ugyanis minőségük és áruk függ az évjárattól, a termőhelytől, a szőlő fajtájától, a borászati eljárásoktól és persze az emberi tényezőktől is. Nemcsak árukban, de ízükben és karakterükben is más-más borokat kapunk, így minden turista (hazai vagy külföldi) megtalálhatja a saját fizetési képességéhez mért magyar bort.

A borturizmus nem csak a borok kóstolásban merül ki. Annál jóval több, hiszen a bor előállításának megismerésével egybekötött kirándulást jelenti. A borkóstolók nemcsak a magyar bor mértéktelen fogyasztását jelenti, hanem számos élmény megszerzését is. Ha egy kicsit szétnéztek az interneten, számos borkóstoló lehetőség közül lehet választani. Ősszel kiváló turisztikai célpontok lehetnek a borturizmus hazai helyei. Számos szálloda hirdet meg lehetőségeket, hogy egy kellemes hétvégét töltsünk el borfogyasztás kíséretében.

(Forrás: marmalade.hu | gotohungary.com, visit-hungary.com, pinterest.com/képek)