Jump to content

A nagy nyári dilemma: Görögország vagy a horvát tengerpart?

2017. 06. 19. 15:05

Az országhatárt átívelő nyaralástervezés egyik sarkalatos pontja, az úti cél kiválasztása, ami egyáltalán nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, főként ha két hasonló árfekvésű, és tulajdonságú ország van célkeresztben. A magyarok esetében ez mindig a görög és horvát tengerpart közti vacilálást jelenti. A csalódások elkerülése végett, segítünk választani!

A magyar tenger nyújtotta szépségeken túl is van élet. Lassan ott tartunk, hogy egy horvátországi vagy egy görögországi nyaralás is kijön egy két hetes balatoni nyaralásból (persze, ha ez utóbbit szállodában, félpanziós ellátás mellett töltjük), így nem árt megfontolni a nyaralástervezés során a határátlépést. Nyilván egy picivel mélyebbre kell nyúlni a zsebben a tengerparti nyaraláshoz, de muszáj hangsúlyozni, hogy mostanában a belföldi nyaralás sem annyival olcsóbb, azonos feltételek mellett.

Horvátország vagy Görögország?

Ha az elhatározás már megszületett a külföldi nyaralásra, csak a helyszín kérdéses, akkor itt az idő, hogy pont kerüljön a kérdőjel helyére.

A magyarok körében még mindig a fent említett két ország az abszolút befutó, de a sok hasonlóság mellett, mindkettőnek megvan a maga előnye a családdal, párral vagy egyedül utazók számára is.

Horvátország első sorban azoknak ajánlott, akik számára az aktív nyaralás kimerül a gasztronómiai körtúrák, és a strandon fekvés élményében. A sokszínűséget a klasszikus kulturális dolgok helyett itt inkább a keskeny utcák, az Adria végeláthatatlan szépsége, és a horvát városok jellegzetes, zenés, zajos, szagos atmoszférája adja.

Nagy előnye, hogy kocsival is ki lehet jutni 6-8 óra alatt a legközelebbi városokba, és a szállások is megfizethetők, még egy magyar számára is. Párban, családdal, barátokkal egyaránt kiváló választás, mert sok apró sziget, rengeteg étterem, és kikötők végeláthatatlan sora várja a turistákat. Ami a hőmérsékletet illeti nem kell aszfaltolvasztó kánikulára számítani még augusztusban sem, így a kellemes 28 fokos hőmérséklet kedvelői számára ideális.

Görögországnál más a helyzet. Egyrészről messzebb van, így az utazás négy kerék helyett repülővel a legegyszerűbb, ami azok számára, akik ódzkodnak a légi utazástól, nem jó hír. Viszont, cserébe a görög tengerparton a képeslapokról ismert homokos, fás, napos, égszínkék vízzel körbevett tengerpart vár (a horvát tengerpart ezzel szemben túlnyomórészt mindenhol kavicsos).

A mediterrán hangulat, a semmivel sem összekeverhető kék fedeles, fehér falú épületek azonnal a szívünkbe lopják magukat. A szűk, tradicionális görög utcák szinte rabul ejtik az embert. A városnézéssel nem lehet betelni, ahogy a gasztronómiai különlegességek és a történelmi városok izgalmaival sem.

Görögországra inkább a nyüzsgés, és az aktív nyaralási lehetőségek jellemzők. Kalandor pároknak nagyon jó választás, de ha családilag megyünk, akkor sem lőhetünk mellé. A felnőttek és a gyerekek is megtalálják a kedvükre valót. Utóbbiak a lassan mélyülő, homokos, gyerekbarát tengerparton, míg a felnőttek a görög konyha, a múzeum és a megelevenedő történelem mélységeiben veszhetnek el, a fürdőzés mellett.

Árban nyilván költségesebb, mint kiautózni a horvát tengerparthoz, de ha igazi álomnyaralásra vágyunk, sok kultúrával, finom falattal, és igazi pezsgéssel, a görög tengerpart a jó választás.

(Forrás: marmalade.hu | Kép: pixabay.com)