Jump to content

Lehet, hogy el fog tűnni egy természeti csodánk?

2017. 05. 19. 19:00

Még ebben a pici országban is, mint amilyen a miénk, annyi szépség és látnivaló van. Csakhogy változik a világ, vele együtt a klíma is, amely alapból fenyegetné a bolygónkat, de mi magunk azt rendkívüli mértékben felgyorsítjuk azt.

Magyarország tehát tele van gyönyörű helyekkel, sok látnivalóval. Nemcsak mi magyarok szeretjük annyira hazánk tájait, de a külföldiek kedvelt célpontja is vagyunk. Éppen emiatt mindenre sokkal nagyobb figyelmet szentelnek, ahogy az Őrségi Nemzeti Park területén belül meghúzódó szőcei tőzegmohás láprétre is. Szőce egy kis falu, amelynek szomszédjában és a Szőce-patak völgyében található az Őrségi Nemzeti Park különösen fontos területe, a tőzegmohával borított rész, vagyis a szőcei tőzegmohás láprét.

A völgyben fakadó hideg források, az éghajlat, valamint a természet olyan különleges viszonyokat teremtett meg, hogy kialakulhatott a tőzegmohával borított terület. Mindennek fennmaradásához az emberi beavatkozásra is szükség volt. Évente kétszer is lekaszálták a területet, az így nyert tőzegmohát felhasználták. Ahogy azonban visszaszorult az állattartás, úgy csökkent ezen a területen a gazdálkodás, a kaszálás is abbamaradt, így az erdő egyre inkább kezdett eluralkodni.

A 127 hektáron elterülő láprét nem véletlenül kapott fokozott védelmet, hiszen igazi kincse országunknak. Olyan növények és állatok élnek ezen a területen, amelyet máshol az országban nem láthatunk. Nagy a faji sokféleség, de ami a terület nevét és érdekességét is adja, az a tőzegmoha, amelynek több fajai is megtalálható a szőcei lápréten.

A korábbi gazdálkodásnak köszönhetően maradt életben a láprét. A rendszeres kaszálás nélkül egyre inkább visszahúzódott a mérete. Most állami szinten végzik el a kaszálást, de sajnos így is egyre inkább kezdi az erdő átvenni a hatalmat a lápterület felett. Ez az egyik legjelentősebb problémája annak, amely akár azt is jelentheti, hogy a fokozottan védett terület el fog tűnni.

Mint számos területen jelentkezik a bolygónk szennyeződésének hatása, így a szőcei tőzegmohás láprét esetében is megfigyelhető a változás. A légszennyezés, valamint a műtrágyázás hatására fokozatosan emelkedik a nitrát értéke, ami egyáltalán nem jelent jót a láprétnek, hiszen fennmaradásához alacsony nitrát tartalmú környezet az ideális. Ugyanúgy problémát jelent a láprét fenntarthatóságában az is, hogy egyre csökken a területre jutó víz mennyisége, pedig ötvennél több forrás is a völgyben fakad.

Mi magyarok joggal büszkék lehetünk erre a csodálatos vidékre, a tőzegmohákra, de a szőceiek csak igazán. Ők még címerükben is viselik a tőzegmohát.

Az érdeklődők, pallókon sétálva, tanösvényen végiggyalogolva tekinthetik meg a láprét különlegességét. A pallóról lelépni nem szabad.

A szőcei tőzegmohás láprét területén élő egyetlen faj sincs teljesen biztonságban, mint ahogy a tőzegkáka már jó ideje teljesen el is tűnt. Ha kirándulni támad kedvetek, vegyétek utatokba a területet, ki tudja még meddig gyönyörködhetünk ebben a különlegességben.

(Forrás: marmalade.hu | pannon-pleasure.eu, orsegi5erzek.hu/képek)