Jump to content

Micsoda hely! Nem csak a filmvásznon létezik

2017. 04. 02. 17:00

Mennyi olyan hely van a világban, amelynek létezéséről tudunk, vágyunk oda, és talán sosem láthatjuk. Minél rejtélyesebb és egzotikusabb, annál vonzóbb. Vietnámban is van egy.

Film és könyv formájában már utaztunk a Föld középpontja felé. Valóban léteznek föld alatti városok, de azok mind mesterséges, ember alkotta rendszerek, azonban Vietnám egyik nemzeti parkjában létezik egy föld alatti világ, amelynek ismerete csak a véletlennek köszönhető. Egy farmer ugyanis teljesen véletlenül fedezte fel annak a barlangnak a bejáratát, amely olyan titkokat rejt, amelyet azelőtt csakis fantáziánkban létezett.

A Phon Nha-Ke Bang Nemzeti Park Vietnámban található, amely 2003 óta az UNESCO világörökség részét képezi. Ez a védett és emberektől mentes terület ritka növény- és állatfajok otthona, de a védett területen barlangok, föld alatti folyók, tavak otthona is. Ezen a területen van az a barlang is, amelyet egy farmer fedezett fel. A Hang Son Doong nevű barlangra már 1991-ben rátaláltak, de csak 2009-ben fedezték fel igazán, hogy mit is rejteget az emberek szeme elől. Amikor az első kutatócsapat megszállta a területet, akkor szembesültek azzal, hogy lényegében egy komplett föld alatti világot alakult ki, amely 150 méter széles és 5 kilométer hosszú. Egyes részein a belmagasság akár kétszáz méter magas is lehet, de általánosságban véve is nyolcvan méternyi magasságról beszélhetünk. Olyan óriási barlangról van szó, amelyben nemcsak saját dzsungel tudott fejlődni, de akár egy felhőkarcolót is magába tudna fogadni. Ez a különleges és mindenkitől eldugott világ saját flórával és faunával rendelkezik. Annyira külön életet képvisel a barlang, hogy még felhők is képződnek odabent. Azért létezhet a barlang belsejében saját dzsungel, mert a napfény felülről, a barlang egy résén áramlik be. A Vietnámi-hegységben található Hang Son Doong jelentése nem más, mint hegyi folyó barlang, amely az ott található viszonylag gyors folyású folyóról kapta a nevét.

A helyiek ugyan tudtak a barlang létezéséről, és alkalom adtán el is menekültek annak védelmébe, de csak 2009-ben kapott hírnevet. A Hang Son Doong egy hatalmas barlangrendszer hatalmas része. Legalább 150 barlangot foglal magába, de a legnagyobb része még feltáratlan. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen nem olyan egyszerű el- és bejutni oda. A lehetséges úti cél elérése érdekében sokszor kötelet kénytelenek használni a kutatók, ugyanis azon leereszkedve képesek csak megközelíteni a barlang talaját.

A barlang nem csak attól különleges, hogy dzsungelt, tavakat, folyót, különleges állat- és növényvilágot rejt. Pedig már ezek mind különlegességnek számítanak tudván, hogy egy barlang belsejében járunk. Csakhogy a barlang magába foglal hihetetlen nagyságú cseppköveteket, ősi fosszíliákban sem szenved hiányt.

Ha csak olvasunk ennek a helynek a létezéséről, már lázba hoz, hogy ilyen létezik. Döbbenetes, nem igaz?

(Forrás: marmalade.hu | cnn.com, huffingtonpost.com, theawesomer.com/képek | youtube.com/videó)