Jump to content

Karácsony Pakisztánban

2016. 12. 26. 17:30

Pakisztánban a lakosság kis része, mindösszesen 5 millió ember vallja magát kereszténynek. Karácsony napját 25-én ülik, Jinniah, Pakisztán alapítójának tiszteletére.

 

A több mint 162 milliós lakossággal bíró Pakisztán, a keresztény hagyományokat is nagyszabású ceremóniákkal ünneplik. Karácsony és Húsvét napján órákig tart, mire az ember bejut a templomba, hiszen kígyózó sorok gyülekeznek előtte.

A szentestét és karácsonyt megelőző napokon egy spirituális szemináriumra kerül sor, ami felészíti az embereket a „Nagy Napara” azaz 'Bara Din'-re. Ez a kifejezés nagyon kedvelt a Muszlimok és Pakisztániak körében.

Az Adventet követő héten a keresztények házról házra járnak és énekelnek. A dalokért adományt remélnek. A begyűjtött pénzt pedig karitatív, jótékonysági célokra fordítják. A keresztény lakta területeken, minden ház és utca ki van világítva és szépen ki van díszítve. A házak tetején, kivétel nélkül csillag díszeleg.

Karácsony estéjén a templomok felkészülnek a hívők tömeges érkezésére, ugyanis ilyenkor kezdetét veszi egy tömeges virrasztás, másnapig. A kórus a szertartás alatt különleges dalokat, imádságokat énekel. A hajnal beköszöntével tűzijáték, ajándékozás tánc és mulatság veszi kezdetét.

Karácsony napján, azaz 'Bara Din'-kor a hívők ismét templomba mennek, a Bara Din ünnepekre. A szokás úgy tartja, hogy minden templomba látogató a legdíszesebb ruháját öltse magára. A templomok udvarán az odalátogatók órákat elöltenek a közös evéssel, ivással, ugyanis számos stand kínál különféle ünnepi fogásokat.

A pakisztáni karácsonyi jókívánság a következőképp hangzik: 'Bara Din Mubarrak Ho'. Ez azt jelenti, hogy legyen áldott karácsonyod.

A télapó pakisztáni megnevezése: 'Christmas Baba'.

 

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pakistantoday.com.pk)