Jump to content

Karácsony Örményországban

2016. 12. 25. 17:30

Örményországban is ünneplik a karácsonyt, habár a nálunk 24-étől tartandó ünnep, ott január 6-tól veszi kezdetét. Hagyományaik hasonlóságot mutatnak az Etióp tradíciókkal.

Az Örmény Apostoli Egyház, „Vízkereszt” napján kezdi el a karácsonyi ünneplést. A ceremónia nagyon hasonló az Etiópiaihoz. Yerevánban, Örményország fővárosában, a december beköszöntével egyhatalmas fát(Tonatsar) állítanak, Republic Square-en.

Az örmény lakosok java nem eszik semmit, böjtöl a karácsonyt megelőző egy héten át. A karácsony esti menüt Խթում' khetum-nak nevezik. A klasszikus fogások rizsből, halból készülnek, illetve zöld mángold és csicseriborsó, joghurt/ búza leves 'թանապուր' azaz tanabur felhasználásával készülnek.

Desszertként szárított gyümölcsöt és magvakat, illetve helyi gyümölcsöket rojikot( dió, szőlő zselé ágyon) és bastukhot (papírformájú/állagú szőlő zseléből, kukoricakeményítőből és lisztből készült)tálalnak.

Ez a könnyed menü, kifejezetten az éhezést befejezendő, emésztést serkentő és kímélő okkal készült, illetve azért is, hogy felkészítse a gyomrot az ezt követő közös ünnepi étkezésekre.

A gyerekek az étkezést követően ajándékokat adnak az idősebb rokonoknak, ami gyümölcsöket, dióféléket és egyéb édességeket jelent.

A télapó ’Gaghant Baba / Kaghand Papa’ december 3-án érkezik.

TznundՇնորհավոր Ամանոր և Սուրբ Ծնունդ (Shnorhavor Amanor yev Surb) vagyis: Boldog karácsonyt!

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pexels.com)