Jump to content

Így ünnepelik a karácsonyt Trinidad és Tobagoban

2016. 12. 23. 17:45

Trinidad és Tobago lakosai a karácsonyt nem a klasszikus értelembe véve ünneplik, a napot illető ceremónia sokkal inkább egy „csokit-vagy csalunk” és egy vacsoracsata keveréke.

A nemes napon Trinidad és Tobago apraja nagyja partit ad. A felnőttek és gyerekek házról házra járnak, a szomszédok és barátok házai között, hiszen ilyenkor bevett szokás, hogy egymásnál esznek.

A helyi rádióállomások egész nap klasszikus vagy épp modernebb karácsonyi dalokat játszanak. Ezalatt a trinidadi és tobagoi dallamokat kell érteni. Az utóbbi tradicionális muzsikát Parang-nak nevezik, ami venezuelai és tobegoi dobritmusokat ötvöz magában.

Karácsony tájékán szokás a házak felújítása. A helyeik, ha szükséges kifestik a szobákat, elvégzik a szükséges javításokat. Jellemző, hogy ilyenkor vásárolnak új elektronikai berendezéseket vagy bútorokat. Ez egyszerűen egy helyi szokás, nincs különösebb összefüggés az akciókkal.

A családok a karácsony napját, azaz 25-ét együtt töltik a rokonokkal és barátokkal. Közösen elfogyasszák az ünnepi menüt, ami almát, szőlőt, sóskát, sonkát, pulykát, házi kenyeret, gyömbér sört, pastellest és helyi borokat tartalmaz.

Az utolsó fogás a tradicionális trinidadi gyümölcstorta. Ennek elkészítése jóval karácsony előtt megtörténik, hiszen a süteménynek több hónapot állni kell, hogy a cseresznyeborba és rumba áztatott gyümölcsök (mint például a mazsola és datolya) összeérjenek.

Az Újévet 'Ole year's night'-nak nevezik, és akárcsak itthon, ott is tűzijátékkal ünneplik.

 

 

(Forrás: marmalade.hu | Fotó: pinimg.com)