Jump to content

Hó, siklás, szórakozás a közelben

2016. 12. 19. 17:00

Van, aki a nyaralásra spórol, mások pedig ezt inkább a síelésre költik. A decemberi időszakban sokak hagyják el az országot azért, hogy a havas sportoknak hódolhassanak. Olyanok is akadnak, akik az ünnepek valamelyikét nem is itthon, hanem havas, síelős környezetben töltik.

Ha te is azon töröd a fejed, hogy itthon úgyis csak unatkoznál, azonban imádod a havat, a síelést, a snowboardot, a sífelvonókat, a forralt bort, akkor adunk néhány tippet, hogy idén vagy a jövő év elején hová látogass el, ha pénzed és időd engedi.

Elsőként nézzünk át a szomszédba, Ausztriába. Kitzbühel egy olyan patinás kis városka, amelyet kimondottan kedvelnek a síelni vágyók, még a felső tízezerbe tartozók is. A síelés élménye, a mozgás lehetősége mellett ez a város olyan természeti környezetet is szolgáltat számunkra, amely elvarázsol, magával ragad. Erre az egyedülálló földrajzi fekvésű kis településre már a világ is felfigyelt, így síversenyeket is rendeznek itt. Kitzbühel egy kicsi város, mégis télen olyan nyüzsgés ad, mintha egy nagyvárosi forgatagba tévedt volna az ember. A síelésen kívül lehetőség van kipróbálni magunkat a freestyle-parkban, túraútvonalakat, de a sífutás mellet a jégkorcsolyára, a szánkózásra és az éjszakai síelésre is lehetőség van. Szállodák, hegyi kunyhók biztosítják a szállást, és az éttermekben igazi tiroli ízekkel találkozhatnak ízlelőbimbóink. Egy igazi síparadicsomnak minden igényt ki kell szolgálnia, így kaszinó és diszkó is található, ahol mindenki kiszórakozhatja a síelés fáradalmait.

Ugyancsak Ausztriában található St. Anton am Arlberg. Itt már rendeztek alpesi világbajnokságot is, amely azt mutatja, hogy kiváló síparadicsom. A St. Anton sípályája hosszabb, mint a Kiztbühelé, de a környezet hasonlóan gyönyörű. Többféle pálya közül lehet választani, és aki bátor, bízik tudásában, kipróbálhatja magát a versenypályán is. De hogy ne csak a havas sportokat évezhessük St. Anton hegyei között, lehetőség van lovas szánon furikázni, vagy akár falmászást, de a siklóernyőzést is választhatjuk. Na és persze korcsolyázni, szánkózni, curilingezni is lehet.

Svájc is kiváló síelési lehetőségekkel kecsegtet. Verbier világszínvonalú pályával rendelkezik. Nem csak a pályák terén mutat sokat, hanem a stílusra és a kényelemre is nagy hangsúlyt fektetnek, a hotelek, a szállodák, az éttermek is magas színvonalat képviselnek. A felvonókkal gyorsan eljuthatunk a lejtőkhöz, amelyek között van akár ötven fokos is. Ha a délelőtti és délutáni síelést aktívan akarjuk kipihenni, akkor a városi kocsmába betérve megtehetjük azt.

Zakopane

Ha síelni is akarunk, azonban meg kell válogatnunk a helyet, mert szűkösebb az eklézsia, akkor érdemes Szlovákiába menni. A magyar síelők körében ismert és kedvelt is Donovaly. A lengyelországi Zakopane szintén megemlítendő, mint síelési lehetőség, ezért is nevezik Zakopanét az ország síelési fővárosának. Egyre nő az igény is, így a környék összes arra alkalmas hegyére és dombjára pályákat és lifteket építenek.

(Forrás: marmalade.hu | snowplaza.co.uk, holidayspoland.co.uk/képek)