Jump to content

Egy hely a szomszédban, amely százezreket mozgat meg

2016. 11. 29. 19:00

Az advent heteit éljük. Az első gyertyát már meg is gyújtottuk az adventi koszorúnkon. Most van az adventi vásároknak is az ideje. Sokan kerekednek fel, hogy Európa egyik legnagyobb adventi vásárát meglátogassák. Irány Bécs!

Már hétszáz évvel ezelőtt rendeztek Bécsben vásárt, manapság pedig még inkább felkapott hely. Csak úgy vonzza a látogatókat egyediségével, különleges hangulatával, az árusok kézműves termékeivel.

I. Albert az 1200-as ével legvégén engedélyt adott a helyi kereskedősöknek és boltosoknak arra, hogy portékáikat egy helyen mutassák be a lakosságnak. Ez kedvezett a forgalomnak is, de a bécsiek is szívesen néztek szét a termékek között. A fűszer, a textilválaszték mellett feltűntek olyan egyedi, házilag készített termékeke is, mint édességek, mézeskalács. A vásárt mindig is a városban élőket szolgálta, a kiskereskedők felkínálhatták eladásra terméküket, a bécsiek pedig egy helyen hozzájuthattak sok mindenhez.

Így ment ez a XVI. századig, amikor már Thomasmarkt néven futott az adventi vásár. Ez nevezhető a mai Christkindlmarkt alapjának. A vásárt akkoriban karácsony és szilveszter környékén rendezték meg. Ekkor még egyáltalán nem ünnepelték meg Bécsben a karácsonyt úgy, mint most tesszük. Ez a szokás csak a XIX. század elejétől él, akkortól vegyítették a német tradíciókat a karácsonyfa állítással. Ezután már a karácsonyfa is kötelező eleme lett a vásárnak. Ebben az időben költözött a vásár az Am Hof-ba, és a megszokott portékán kívül már feltűntek a gyertyák, angyalkák, szalagok, vagyis az ajándékozás, az ünnepi hangulat fokozásához szükséges termékek.

1975 óta újabb helyen hömpölyöghetünk a tömeggel. Ha idén kilátogatsz a Bécsi Adventi Varázslatra, akkor azt már a Rathausplatzon teszed meg. Amit korábban a bécsiek számára rendeztek meg, mára már szerte Európából érkeznek vendégek, nézelődők, akiknek száma a fél millióhoz közelít. Igazi nemzetközi látványossággá nőtte ki magát a bécsi vásár. Az a hely, ahol kicsi is nagy is jól érezheti magát. A friss, ínséges falatokat kínáló bódék mellett forralt borral, teával lehet leöblíteni az ételt. A karácsonyra szánt ajándékokat is be lehet szerezni, de az adventi vásár maga lehet az ajándék valaki számára.

(Forrás: marmalade.hu | travel.smart-guide.net, elines.cz/képek)