Jump to content

A félkész felhőkarcoló titkos lakói

2016. 03. 31. 20:01

A Centro Financiero Confinanzas, ismertebb nevén Dávid-torony egy befejezetlen felhőkarcoló Venezuela fővárosában, melyet csak Caracasban „függőleges nyomornegyedének” hívnak.

Az épület építtetője, David Brillembourg után kapta a Dávid-torony nevet. Eredetileg bankszékház lett volna (a tetejére tervezett helikopter-leszálló ma is megvan), de az építkezés sosem fejeződött be, mert Brillembourg meghalt és a pénzügyi krízis során vállalatai, vagyona az állam kezébe került.

Az 1994-es év óta üresen álló 190 méter magas, több mint 120 ezer négyzetméteres tornyot 2007 októberében foglalták el az otthontalanok. Az inváziót egy Alexander (El Niño) Daza nevű volt elítélt és több fegyveres társa vezette, több száz otthontalan részvételével.

A belvárosban álló 45 emeletes épület alsó 28 szintjén nagyjából 3000 ember él annak ellenére, hogy elengedhetetlen berendezések és szolgáltatások hiányoznak, például nincs lift a házban. A befejezetlen Dávid-torony Latin-Amerika egyik legmagasabb épülete, és valószínűleg a világ legmagasabb nyomortanyája.

A házban sokan élnek olyan lakásokban, amelyeknek maguk rakták ki téglából a homlokzati oldalát. A liftaknának nincsenek falai, hiányoznak a korlátok, sok lakásnak nincsenek ablaktáblái. Az épületben kisebb vállalkozások is működnek: szépségszalon, trafik, engedély nélküli fogorvosi rendelő.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Marmalade  Facebook oldalát!
(Kép: ytimg.com)