Jump to content

A Föld legszebb régiója: Erdély

2016. 03. 29. 19:00

A világban annyi csodálatos hely van, mégis az egykor hazánkhoz tartozó, most a szomszédos ország egyik régióját választották a világ legszebb helyévé, vagyis Erdélyt.

A Lonely Planet neves turisztikai magazin összeállított egy olyan listát, amelyet mindenképp érdemes meglátogatni. A tíz régió közül Erdélyt sorolta az első helyre, így megelőzte Izlandot, Hawaii-t, Brazíliát is.

A szakemberek előtt levezényelt értékelés során nem véletlenül ért el legmagasabb pontszámot Erdély, hiszen vadregényes, gyönyörű tájai remek kirándulóhelyet biztosítanak a turistáknak. Páratlan szépségű hegy- és völgyvidékei magával ragadják az arra járó turistákat, ám történelme, népi hagyományaik visszarepítik az embert időben. Egyfajta történelmi utazást is átélhet a kalandozó.

A festői erdélyi környezet egyik jellegzetes helyszíne Fehér megyében található. Torockó egy bányászváros, amely a Székelykő csúcsa alatt található. A gyönyörű, székelyek és magyarok lakta faluban áll Erdély legnyugatabbra található végvára is. A völgyben elterülő falut a Székelykő és az Ordaskő öleli körbe.

Románia és Erdély egyik leglátványosabb természeti csodája mindenképp a Tordai-hasadék, amely a Torockói-hegységben található. A Torda városától nem messze található hegység 1938 óta élvez védettséget. A nagyjából két kilométer hosszan húzódó 250 és 300 méter magasságú sziklafalak közötti turistaút igazi kalanddal ér fel.

A Fogarasi-havasok hegyláncai hetven kilométerre húzódnak. Az Erdély legmagasabb hegycsúcsai közül nyolc a Fogarasi-havasokban található. A havasokon át vezet az 1970-74 között épített Transzfogarasi út, amely 91 kilométeren keresztül kanyargózik a Fogarason át, izgalmas és gyönyörű hegyi, aszfaltozott utat biztosítva a turisták számára.

A Páring-hegységen vezet keresztül a Transalpine, mely igazán vadregényes környezetben vezeti végig a látogatókat. Nehéz megközelíteni, így kevesebben járják ezt az utat.

A Hunyad megye déli részén található Retyezát a hegyek ékkövének jelzőjét nem véletlenül kapta. Hegyei, völgyei, flórája és faunája varázslatos.

A Keleti-Kárpátok szurokvölgye a Békás-szoros, amely nemcsak gyönyörű, de lebilincselő látványt nyújt a 200-300 méter magasságú sziklafalai között sétálva.

Mindenképp Erdély egyik leglátványosabb és legismertebb tava a Gyilkos-tó, amely a Hagymás-hegységben található. A több patak folyását elzáró agyagos törmelék a Gyilkos-kő lejtőjéről csúszott a völgybe, így zárta el a természetes vizek útját és tó formájában felhalmozódott.

(Forrás: pinterest.com, panoramio.com/kép)