Jump to content

Mert enni élvezet

2016. 03. 25. 17:00

Enni kell, létszükségletünk, de egyáltalán nem mindegy, hogy mit veszünk magunkhoz. Amiatt sem, mert ugye azok vagyunk, amit megeszünk. Ám nem csak ennyiből áll a táplálkozás.

Sokak életében olyan kiemelkedő helyet foglal el a táplálkozás, amely már túl is megy a létfenntartás státuszán. Ehetünk azért, mert unatkozunk. Ehetünk csak azért, mert tele vagyunk keserűséggel, és az evésbe fojtjuk bánatunkat. Egy nagy, családi rendezvény, ünnepi alkalom során kötelező evészet van.

Jeles alkalmakkor meglátogatunk éttermeket. Különleges alkalmak ezek, nem kell se főzni, se mosogatni, ételkülönlegességeket fogyaszthatunk, mindezt kellemes környezetben. Sokféle étterem várja látogatóit, és mindig kitalálnak valami újdonságot, valami extrémet. A különlegességet adhatja az étterem helye, a berendezése, az ételek is. Nem kell semmilyen extrém megoldás ahhoz, hogy egy vendéglátó egység belopja magát a szívünkbe, de az biztosan nyomot hagy bennünk, ha egy vulkán tetején van. A vulkánból feltörő forró levegő felett készíti el a séf az ételeket. A Kanári-szigeteken található az El Diablo Étterem. Az ételek vulkáni köveken sülnek, és míg várjuk, hogy elénk tálalják, addig megcsodálhatjuk a gyönyörű környezetet.

Még mindig magaslatra törve, Costa Ricán nyújt nagy élményt a Tree House Restaurant & Cafe. Nem is lehetne jobb helyen kialakítani egy olyan éttermet, amelynek alapja fa. A higueron fa megihlette az étterem építőit és nagyot alkottak. Costa Rica maga a paradicsom, de hogy úgy tudjunk finom ételeket elfogyasztani, hogy benne csücsülünk a természetben, semmiképpen nem szokványos. A természet, a gasztronómia olyan modern vegyítése, amely egy életre megmarad élményként.

Ha már magasan járunk, akkor miért ne mehetnénk még magasabbra? Már egy tucatnál is több árszagban található levegőben lógó étterem. A Dinner in the Sky éttermeiben megtalálhatjátok az extrémitást. Az üvegtetős, asztalból és 22 ülőhelyből álló étterem biztos emlékeidbe ég. Míg esztek, közben 180 fokban forog az étterem, így biztos körbenézhetsz a környéken.

Ha jártunk a magaslatban, akkor merüljünk mélyre. Az Ithaa étterem csupa üvegből van. Nem csoda, mert a nyomást bírnia kell, ugyanis az Indiai-óceán kebelezte be ezt a helyet. A Rangali-sziget mellett található étteremben ülve 180 fokos panorámát biztosít az óceán élővilágára. Kis lépcsőzés során lehet eljutni a parttól az étteremig. Önmagában élmény ez a hely, de aki még kalandra is vágyik, az tengeralattjáróval lejuthat akár 30 méter mélységbe is.

További különleges étterem a világból:

(Forrás: costaricajourneys.com, drawhome.com/képek; youtube.com/videó)